Alsidigt efterårsprogram hos Crossroads i Vejle

Tekst: Peter Widmer

Bluesforeningen Crossroads i Vejle har sammenstykket et alsidigt efterårsprogram 2019.

Der bliver seks koncerter i alt, og festlighederne begynder i starten af september, når sæsonens første navn går på scenen i Bygningen i centrum af Vejle, hvor Crossroads afvikler sine koncerter.

Imidlertid tyvstartede Crossroads efterårssæsonen allerede den 24. august, idet bluesforeningen også stod bag koncerten med Mukherjee Blues på Vejle Fjord Festival (læs anmeldelse her).

Crossroads har det med at holde et højt niveau, når det drejer sig om at få gode bluesnavne til Vejle, og dette gælder også de musikere, man kan opleve i efteråret i år.

Entertainer

Guy Forsyth
Foto: Frank Nielsen

Det bliver amerikanske Guy Forsyth og hans medmusikere, der lægger ud den 14. september klokken 20.

Guy Forsyth har base i musikbyen Austin i delstaten Texas, USA. Han er en fin sanger med en kraftig vokal, han er musiker og entertainer, der flere gange har kunnet opleves i Danmark (læs for eksempel her), og så er han multiinstrumentalist. Guy Forsyth er god til at få fat i publikum og har udpræget humoristisk sans og benene på jorden.

Koncerten den 14. september er den første, han giver i Vejle, men nok ikke den sidste. Guy Forsyth har det nemlig på forunderlig vis med at få en række nye fans, hvor end han optræder med sine altid fine musikere.

Gennem årene har Guy Forsyth omgivet sig med mange forskellige musikerkollegaer, så de, der har oplevet ham før, har været præsenteret for mange udgaver af Guy Forsyth Band, og for lige så mange forskellige musikalske udtryk. Ikke to Guy Forsyth-koncerter er ens, og det er altid spændende at se, hvad Guy Forsyth har med i musikposen.

Et mix

Guy Forsyth, der altid har skrevet langt den overvejende del af sit materiale selv, inklusive nogle ofte tankevækkende sangtekster, gør det i blues, bluesrock, americana og folk med mere. Alt i alt et vellykket mix af forskelige roots-stilarter, hvor the blues er fundamentet.

Guy Forsyth
Foto: Frank Nielsen

Albumdebuten kom i 1994 med det fine, rå, højelektrificerede og svedende live-værk High temperature, der indeholder en omgang hæsblæsende blues af høj kvalitet. Siden er det blevet til yderligere tretten fuldlængdeudgivelser, hvoraf blandt andre Can you live without (1999), Steak (2000) og live-dobbeltalbummet Unrepentant schizophrenic America (2006) står stærkt.

Guy Forsyth har gang i mange ting i musikland: Trio, duo, kvartet med mere – og han spiller og indspiller både elektrisk og akustisk musik, sidstnævnte blandt andet i bandet Asylum Street Spankers, som Guy Forsyth var med til at danne i midt-1990’erne. Bandet havde deres helt egen stil, en blanding af blues fra 1920’erne og 1930’erne, folk og tidlig jazz. Efter at have fået udgivet 13 album blev orkesteret dog opløst i 2011. I 2014 indspillede Carolyn Wonderland & Guy Forsyth i øvrigt lige live-albummet Fireside songs for the soul.

Guy Forsyth og Jeska Bailey
Foto: Frank Nielsen

Så er der sekstetten Hot Nut Riveters, der ifølge Guy Forsyths hjemmeside spiller ”en traditionel alt-blues/pop-folk-country/grass-lyd, som man ikke helt kan sætte fingeren på,” og så spiller de akustisk. Hot Nut Riveters har to fuldlængdeudgivelser ude, Moustashe girl (2014) og Torches and pitchforks (part 1) politics! (2018). Tilmed er det seneste album fra Guy Forsyth – Conspirators (2019) – lavet i samarbejde med vokalisten Jeska Bailey, nu fru Forsyth. Duoens album er akustisk.

Når den prisvindende Guy Forsyth (vokal, guitar, mundharpe med mere), Jeska Bailey (vokal, perkussion og kor), bassisten Jeff Botta og trommeslageren Mark Hays træder op hos Crossroads den 14. september klokken 20, bliver musikken ikke helt akustisk, for der bliver elektricitet i luften, når kvartetten trykker den af.

Opvarmningsband

Harpin’ Wolf & the Black Sheep
Foto: Frank Nielsen

Ikke blot får man musik fra Austin, Texas denne aften, der er også et gedigent opvarmningsband på plakaten i form af odenseanske Harpin’ Wolf & the Black Sheep.

Bandet, der primært er orienteret mod Chicago blues, har spillet i Vejle før, hvor Crossroads også stod bag (læs her).

Bandet, der er en kvartet, har efterhånden fået hul igennem i flere egne af Danmark og har også et album ude med titlen Workin’ man (læs anmeldelse her).

Det er altid en fornøjelse at opleve Harpin’ Wolf & the Black Sheep i levende live, og denne aften bliver nok ingen undtagelse, når Claus Trohl, alias Harpin’ Wolf, på sang og mundharpe, Niels “NP” Pedersen på guitar, Claus “SloMo” Mortensen på basguitar og Michael “LeftFoot” Larsen på trommer og percussion spiller op (læs mere om Harpin’ Wolf & the Black Sheep på bandet hjemmeside her).

Engelsk humørbombe

Det er ikke ofte, at Crossroads får besøg af en engelsk humørbombe, men dét gør bluesforeningen lørdag den 5. oktober 2019 klokken 20, når Samantha Smith Band kigger forbi Vejle.

Samantha Antoinette Smith

Samantha Smith, der gør det i blues, soul, gospel og jazz med mere, har turneret verden rundt som korsangerinde for store navne som Paul McCartney, James Brown og Mariah Carey.

Sangerinden kom til Danmark første gang i 2014 for at være med i operaen Porgy and Bess på Det Kongelige Teater.

Siden er det blevet til flere besøg på vore breddegrader, hvor Samantha Smith – hvis fulde navn er Samantha Antoinette Smith – har kunnet høres i mange forskellige sammenhænge.

Stjerneband

For eksempel har hun optrådt med pianomanden Mattias Nilsson, med pianisten Christian Bundgaard og med Big Creek Slim Band.

Samantha Antoinette Smith
Foto: Frank Nielsen

Desuden har hun sunget med Hidden Agenda, med tangentspilleren og vokalisten Michael Sunding og med et til forskellige lejligheder sammensat stærkt bluesband (læs her, her, her og her).

At Samantha Antoinette Smith er en fremragende vokalist med en vidtspændende stemme, glimt i øjet, humor og fin kontakt til ethvert publikum, kan man opleve, når hun rammer Bygningen i Vejle i starten af oktober.

Her er det selvsagt blues, den står på, og Samantha Antoinette Smith optræder med et stjerneband, der består af den helt egenartede guitarist Kasper “Lefty” Vegeberg, den velkendte pianobetvinger Esben Just, bassisten Jakob Kortbæk og den solide trommeslager Asmus Jensen.

Blues fra Tyskland

Den 26. oktober 2019 klokken 20 gæster tyske Jimmy Reiter Band Crossroads, og så er der dømt ørevenlig moderne elektrisk blues med soul-elementer. Koncerten hos Crossroads er Jimmy Reiter Bands første i Danmark, siden han optrådte hos B’Sharp i Silkeborg i 2014.

Jimmy Reiter
Foto: Wilf Kiesow

Sangeren, sangskriveren og ikke mindst guitaristen Christoph “Jimmy” Reiter var i en årrække en del af den amerikanske blues-mundharpemand og -sanger Doug Jays orkester The Blue Jays. Doug Jay huserede i mange år i Tyskland, har gæstet Danmark og har en håndfuld album under bæltet. Jimmy Reiter kan høres på Jackpot (2005) og på Under the radar (2007).

Foruden at have spillet med Doug Jay har Jimmy Reiter optrådt med flere prominente amerikanske bluesfolk, så som Billy Boy Arnold, Louisiana Red og Duke Robillard.

Desuden høres Jimmy Reiter på Big Daddy Wilsons album Love is the key (2009). Endvidere kan man blandt andet høre Jimmy Reiter på instrumentkollegaen Kai Strauss’ abum Electric blues (2014) og på live-albummet Live in concert (2019) med Kai Strauss & the Electric Blues All Stars, der i øvrigt gæstede Crossroads den 27. oktober 2018 (læs koncertanmeldelse her).

Efter en rum tid med Doug Jay dannede Jimmy Reiter sin egen kvartet, der fik navnet Jimmy Reiter Band. Orkesteret består i dag af Jimmy Reiter på sang og guitar, hollandske Jasper Mortier på el-bas og kor, den tyske trommeslager, perkussionist og kormand Björn Puls samt landsmanden Nico Dreier på tangenter. Mange vil kende sidstnævnte fra Kai Strauss & the Electric Blues All Stars.

Debutalbum

I 2011 udkom Jimmy Reiters debutalbum med titlen High priest of nothing. Her medvirker blandt andre Kai Strauss & the Electric Blues All Stars-trommeslageren Alex Lex og saxofonisten Tommy Schneller. Sidstnævnte har som Alex Lex gæstet Danmark flere gange med sit orkester Tommy Schneller Band (læs for eksempel her) og har blandt andet samarbejdet med Chris Grey & the BlueSpand – både på sammes album Lotta love (2014) og på diverse scener.

Jimmy Reiter Band
Foto: Maik Raishaus

Næste album var Told you so (2015), på hvilket blandt andre Kai Strauss medvirker, og seneste skud på den reiterske album-stamme er 2019-udgivelsen What you need. I tilgift hertil har Jimmy Reiter også fået to roste undervisningsvideoer på gaden – Soul guitar guidebook (2016) og Soul guitar guidebook vol. 2 (2018).

At Jimmy Reiter har samarbejdet med ovennævnte kapaciteter, borger for en vis kvalitet, og lytter man til Jimmy Reiter Bands tre album, er der masser af godbidder at glæde sig over fra dette kapable, velsammenspillede band, der hylder ”less is more”-princippet. Lyden er flot, og musikken swinger. Tilmed har Jimmy Reiter en behagelig stemme og synger på amerikansk engelsk – helt uden tysk accent.

I Tyskland har Jimmy Reiter Band fået tildelt flere priser. 2011 bød på en German Records Critics’ Award for High priest of nothing. I 2015 scorede orkesteret atter en pris, nemlig en Blues in Germany Award som bedste samtidskunstner, mens Jimmy Reiter Band løb med en German Blues Award som bedste band i 2017.

Der venter en aften med ørevenlig moderne elektrisk blues med soul-elementer leveret af et topkvalitets-orkester, når Jimmy Reiter Band betræder scenen hos Crossroads den 26. oktober.

Søndagsblues

Jesper Theis & Kent Thomsen spiller hos Crossroads søndag den 10. november 2019. Dørene åbnes klokken 14.15, og musikken starter klokken 15.

Jesper Theis
Foto: Frank Nielsen

Jesper Theis og Kent Thomsen spiller hvert et solo-sæt og slutter af med at spille et duo-sæt.

Jesper Theis har på et par år skabt sig et navn som en talentfuld fortolker af den akustiske delta blues. Han bor i nærheden af Barcelona under den spanske sol, men stammer fra Nordjylland (læs mere om Jesper Theis her). Jesper Theis har et fint debutalbum ude (læs her).

Trods domicilet i Spanien spiller Jesper Theis en del i Danmark, dels solo, dels i samarbejde med diverse andre musikere, og det med stor succes (læs for eksempel her, her og her).

Garvet

Kent Thomsen er den garvede del af duoen Jesper Theis & Kent Thomsen. Kent Thomsen har været på banen i en menneskealder og har med sin unikke stemme og sin lige så unikke tilgang til den elektriske guitar og til Chicago blues stået i spidsen for bands som Kent Thomsen & the Rich Ones og Kent Thomsen & de Dyre Drenge.

Kent Thomsen
Foto: Frank Nielsen

Tilmed skriver han velturnerede, finurlige tekster, som det kan høres på det fornemme album med sidstnævnte orkester – Så’n er dét (2012).

I dag er Kent Thomsen & de Dyre Drenge desværre en saga blot. Kent Thomsen var også en del af trioen Thomsen-Nello-Hansen, der gjorde det rigtig godt, dels på albummet Three chords & the truth (2013), dels på diverse scener (læs for eksempel her).

Kent Thomsen har gæstet Vejle og Crossroads mange gange, hvor han blandt andet også har ageret kapelmester (læs her og her).

Det bliver spændende at opleve, hvad den gamle, garvede Chicago blues-orienterede Kent Thomsen og den noget yngre delta blues-orienterede Jesper Theis får ud af deres første fælles koncert.

Desuden kan man se frem til en gemytlig søndag eftermiddag med godt humør og blå toner i læssevis, når Kent Thomsen og Jesper Theis træder op hos Crossroads den 11. november klokken 15.

Eklektisk blues

Den 23. november klokken 20 står den på uimodståelig, eklektisk blues med amerikanske Sugar Ray and the Bluetones. Orkesterlederen er sangeren og mundharpespilleren “Sugar” Ray Norcia, der dannede The Bluetones i 1979 sammen med superguitaristen Ronnie Earl.

Sugar Ray Norcia
Foto: Peter Widmer

Originalbesætningen bestod ydermere af keyboardmanden Anthony Geraci, trommeslageren Neil Gouvin og bassisten Mike ”Mudcat” Ward, og den dag i dag er besætningen næsten den samme.

Dog har der været nogle udskiftninger på guitaristpladsen, der foruden Ronnie Earl har været holdt af Doug ”Kid” Bangham. Sidstnævnte forlod Sugar Ray and the Bluetones for at overtage efter Jimmie Vaughan i The Fabulous Thunderbirds.

I 2003 kom guitaruhyret Monster Mike Welch til, og samme har kunnet opleves med resten af Sugar Ray and the Bluetones i Danmark flere gange – blandt andet hos Crossroads (læs for eksempel her).

Imidlertid forlod Monster Mike Welch orkesteret i 2017 for at danne The Welch Ledbetter Connection med den fremragende vokalist og guitarist Mike Ledbetter.

Bandet nåede både at få udgivet albummet Right place, wrong time, der i 2018 blev tildelt en Blues Music Award i kategorien Bedste Traditionelle Blues Album. Welch & Ledbetter nåede også at runde Danmark (læs her) før Mike Ledbetters alt for tidlige død den 21. januar 2019. Han blev 33 år gammel.

Nyt guitarblod

Anthony Geraci og Little Charlie Baty
Foto: Frank Nielsen

Tomrummet på guitaristpladsen hos Sugar Ray and the Bluetones skulle udfyldes, og det blev det, da ingen ringere end den hæderkronede guitarist Little Charlie Baty tilførte bandet nyt guitarblod.

Little Charlie Baty var egentlig gået på pension efter 30 år som medlem af det højt respekterede bluesband Little Charlie and the Nightcats, men kunne åbenbart ikke holde sig på pensionistmåtten. At dét var positivt, kunne man for eksempel forvisse sig om i Danmark i 2017 (læs her).

At Sugar Ray and the Bluetones er et mere end velanskrevet bluesorkester, ses blandt andet ved, at bandet har været nomineret til en Blues Music Award 22 gange og scorede to Blues Music Awards i 2014.

I år var endvidere Michael ”Mudcat” Ward nomineret til en Blues Music Award i kategorien Instrumentalist – Bas, såvel som Anthony Geraci & the Boston Blues All-Stars var nomineret i kategorien Årets Band.

Kvartet

Anthony Geraci har haft flere sideprojekter kørende gennem årene og har et par album ude i eget navn. Desuden har alle medlemmer af Sugar Ray and the Bluetones spillet og indspillet med et hav af andre musikere så som Debbie Davis, The Mannish Boys og Hubert Sumlin.

Tilsyneladende har tangenttroldmanden Anthony Geraci nu så meget at lave, at tiden ikke tillader ham at være medlem af Sugar Ray and the Bluetones. I hvert fald har Anthony Geraci for ganske nylig forladt orkesteret og koncentrerer sig nu primært om sit eget band.

Little Charlie Baty og Sugar Ray Norcia
Foto: Frank Nielsen

Det bliver altså en kvartet-udgave af Sugar Ray and the Bluetones, man kommer til at opleve hos Crossroads den 23. november i år. Sugar Ray and the Bluetones har altid tacket alle mulige blues-stilarter med legende lethed, og det fortsætter de nok med, også som firkløver.

Man kan imidlertid forvente at høre et noget anderledes lydbillede end det, man har været vant til i årevis, når “Sugar” Ray Norcia (mundharpe og vokal), Michael ”Mudcat” Ward (kontra- og el-bas), Neil Gouvin (trommer) og Little Charlie Baty (guitar) med garanti vælter Bygningen i Vejle med en omgang forrygende eklektisk blues.

Prisvindere

Når blues- og soulbandet Grarup Allstars giver koncert hos Crossroads den 26. december klokken 20, er det en hob af prisvindere, der træder op på scenen. Grarup Allstars vandt nemlig Årets Blues Livepris 2019, da DMA Blues-festlighederne løb af stablen på Turbinen i Randers onsdag den 14. august i år.

Grarup Allstars
Foto: Frank Nielsen

Det gjorde de med god grund, og deres unikke guitarist Uffe Steen fik således Årets Blues Livepris for tredje gang (læs mere her).

Uffe Steen, der har modtaget flere andre priser, udtalte i dén anledning til Bluesnews.dk, at han især er meget glad for at have fået Årets Blues Livepris, for det er på scenen, at han bedst kan lide at være. Foran publikum og sammen med publikum.

Grarup Allstars udsprang af orkesteret Laugesen All Stars, der blev samlet i 2013 med den aarhusianske sangerinde Birgitte Laugesen i front. Laugesen All Stars nåede at spille 30 koncerter sammen. Desuden fik de live-albummet Playing with my friendslive på gaden i 2015.

Imidlertid måtte orkesteret pludselig stoppe brat op grundet den sørgelige omstændighed, at Birgitte Laugesen, der med Laugesen All Stars endelig var begyndt at få den anerkendelse, hun fortjente, pludselig afgik ved døden den 9. januar 2016. Hun blev blot 52 år gammel.

Fremragende erstatning

Laugesen All Stars stod foran en længere forårsturné, og som ud af det blå fandt orkesteret hurtigt en fremragende erstatning for Birgitte Laugesen i skikkelse af den eminente, vidtspændende aalborgensiske jazz-, gospel-, vise- og blues-med-mere-sangerinde Margrete Grarup (læs for eksempel her, her, herher og her).

Margrete Grarup
Foto: Frank Nielsen

Margrete Grarup blev smidt ud på dybt vand med kort varsel. Dog klarede hun sin nye rolle med glans. Orkesteret, der en tid fortsatte under navnet Laugesen All Stars feat. Margrete Grarup, skiftede efterhånden band-navnet ud til fordel for Grarup Allstars og indspillede et album, That’s what love can do – live, der så dagens lys i 2017 (læs anmeldelse her).

Grarup Allstars er et udpræget live-band, der i øvrigt primært spiller andre kunstneres numre i egne fortolkninger, og dét gør de rigtig godt.

Der er altid gang i den, når bandet giver koncert, og der er masser at glæde sig over fra dette tætsammenspillede band, der udelukkende består af fremragende, garvede musikere (læs for eksempel her).

Berigende

Grarup Allstars består, foruden af den vidtfavnende Margrete Grarup på vokal og perkussion, af superguitaristen Uffe Steen, der blandt meget andet er kendt fra Shades of Blue, samt den dynamiske trommespiller Esben Bach, der har en fortid i Shades of Blue, Kenn Lending Blues Band med mere.

Palle Hjorth
Foto: Frank Nielsen

Desuden er der keyboardmagikeren Palle Hjorth, der især er kendt for sit årelange virke med Savage Rose, men som for eksempel også er hørt på mange jobs med Ole Frimer Band, Krebs/Falck, The Pocket Players og Soulmates.

Hertil kommer den gamle Gnags-mand, saxofonisten Niels Mathiasen, der blandt andet også kan høres med Soulmates, og Johnny Madsen-bassisten Niels Nello Mogensen.

Det kan kun blive en yderst berigende, varm musikalsk oplevelse, når Grarup Allstars atter aflægger Crossroads visit, som de gør den 26. december klokken 20, og således afslutter Crossroads en alsidig efterårssæson 2019 med manér.

Billetter i forsalg kan købes her.