Blues Alive Festival Horsens 2018 løber af stablen lørdag den 29. september 2018, kl. 15.00–00.30 i Håndværkerforeningens bygning i Horsens.
Sidste år blev Horsens Blues Festival for første gang afløst af Keeping the Blues Alive Festival.
Den sidste – og tiende – udgave af den nu nedlagte Horsens Blues Festival blev afviklet i 2016 (læs her).
Horsens Blues Festival, der i 10 år løb over to dage og fandt sted på Horsens Ny Teater samt det tilknyttede KulisseLageret, måtte lukke ned grundet et svigtende billetsalg.
Revurderet
Som formanden for Blueskartellet, Carsten Mellson, sagde til Bluewnews.dk i 2016 på Horsens Blues Festivals sidste dag, da billetsalget var opgjort:
”Med 417 betalende publikummer er festivalen en skuffelse for os, så vi vil i bestyrelsen revurdere vores festivalkoncept.”
Bluesfestival-konceptet blev så revurderet, gennemtænkt og nytænkt, og resultatet blev endagsforetagendet Keeping the Blues Alive Festival, der blev afviklet for første gang i 2017.
I år er der stadig tale om en endagsfestival, der i forhold til 2017-udgaven tilmed har fået navneforandring til Blues Alive Festival, eller for at være helt præcis: Blues Alive Festival Horsens 2018, og der loves ”Blues, Rock & Roots.”
Ny lokation
Som nævnt bliver Blues Alive Festivalen henlagt til en ny lokation, nemlig Håndværkerforeningens bygning, Allégade 16a, 8700 Horsens.
Carsten Mellson, som Bluesnews.dk snakkede med under Randers City Blues Festival i år (læs her), er begejstret for flytningen af festivalen.
Ifølge Carsten Mellson, der i øvrigt også er booker for Blueskartellet, bliver der mere intimt og hyggeligt i Håndværkerforeningens bygning end på Horsens Ny Teater og KulisseLageret. Tilmed bliver der nu masser af siddepladser.
Parkeringsforholdene er også bedre end ved Horsens Ny Teater. Desuden vil Håndværkerforeningen sælge mad det meste af dagen, hvilket sikkert vil være et kærkomment tiltag for mange bluesfestivaldeltagere.
To scener
Der bliver to scener, nemlig Håndværkerforeningens Store Scene og Håndværkerforeningens Café Scene.
Man skal være opmærksom på, at der foran sidstnævnte scene kun er plads til ca. 150 publikummer, så her er det ”først til mølle-princippet”, der gælder.
Desuden vil der være musik ved velanskrevne Jesper Bjarnesen, der spiller flere solosæt i foyeren på første sal. Jesper Bjarnesen, der har 40 år på bagen som aktiv musiker, fungerer desuden som festivalens konferencier, et hverv, som han før har varetaget, og dét med succes.
I ”Rød stue” vil der være øl- og whiskysmagning samt salg af festival-t-shirts og vinyl.
Mad og billetter
Foruden den mad, man kan tilkøbe sig det meste af dagen igennem, er der mulighed for at fornøje smagsløgene med Håndværkerforeningens buffet. Dén koster blot 130 kr. og skal både forudbestilles og forudbetales.
Dette kan man gøre på Blueskartellets hjemmeside, hvor man også kan købe billetter til festivalen.
På den største af Håndværkerforeningens to scener – Store Scene – bliver der afviklet fire koncerter. På Café Scene kan man opleve tre koncerter.
Der bliver én duo-koncert, to trio-koncerter og fire koncerter med større bands at opleve på Blues Alive Festival Horsens 2018.
Intimt
Det bliver givetvis intimt at opleve duoen Danmarks ”Mr. Blues” Troels Jensen (Årets Danske Blues Navn 2002) og blues-, jazz- og gospelsangerinden Miriam Mandipira (Årets Danske Blues Navn 2016).
De to har for nylig indspillet et fornemt album sammen med titlen Careless love (læs anmeldelse her).
Man kan selvsagt forvente et repertoire, der blandt andet omfatter numre fra deres fælles skive, hvor alt er barberet helt ind til benet af disse to store musikerpersonligheder.
De to optræder på Håndværkerforeningens Café Scene kl. 17.30, og det er med at være på stikkerne, for der bliver rift om pladserne.
Sydende
Der er dømt sydende bluesrock, når den svenske trio Clas Yngström & Sky High trykker den af på Håndværkerforeningens Store Scene kl. 18.45.
Førhen hed denne trio bare Sky High. Imidlertid skal Clas Yngström, der er guitarist, sanger og grundlægger af orkesteret, åbenbart nu fremhæves, men det er der nu ingen grund til.
Clas Yngström & Sky High er nemlig en velfungerende enhed, hvor hverken bas, trommer eller guitar kan undværes i lydbilledet. Og musikken virker!
Trioen, der har et mindre hav af album under bæltet og rigtig mange år på bagen, er ikke er nogen specielt hyppig gæst i Danmark, så det bliver interessant at høre dette veterannavn.
Højspændt delta blues
Den amerikanske delta blues-guitarist, -sanger og -sangskriver Ron Hacker er et fænomen. Han er først i 70’erne, og med det liv, han har levet, med vold, fængselsophold i lange baner, stoffer og andet godt, er det et under, at han stadig er i live.
Men dét er han, også selvom han ofte på det nærmeste har været døden nær og er besvimet flere gange under sine meget intense koncerter. Ron Hacker har samarbejdet med selveste Tom Waits, men er mest kendt for at spille med diverse trommeslagere og bassister, for trioformen holder Ron Hacker primært fast i.
Ron Hackers medspillere går altid under navnet ”The Hacksaws” (nedstrygerne), og sammen er Ron Hacker & the Hacksaws kendt for altid at levere nogle heftige koncerter med højspændt delta blues som fundament.
Ron Hacker har en god håndfuld album bag sig, som for eksempel de anbefalelsesværdige Back door man, Live in San Francisco og Goin’ down howlin’.
Til koncerten på Håndværkerforeningens Café Scene, der starter kl. 20.15, medbringer Ron Hacker de danske ”nedstrygere,” trommespilleren Esben Bach og bassisten Niels ”Nello” Mogensen. Begge spiller blandt andet i Grarup Allstars.
Denne seje musikerkombination har man før kunnet høre i Danmark og er en, man absolut bør opleve, for man kommer nok ikke til at gå skuffet fra denne trios koncert.
Ru
Sangerinden og sangskriveren Michelle Birkballe, der også betjener en guitar i ny og næ, åbner ballet med sit glimrende band på Håndværkerforeningens Café Scene kl. 15.
Michelle Birkballe, der har en stemme så fløjlsblød som ru sandpapir, er med sit band blandt andet leveringsdygtig i en gang gedigen bluesrock. Desuden er hun er altid et charmerende bekendtskab, der ydermere er godt skåret for tungebåndet.
Bandet består i skrivende stund af Jakob Baumgartner på guitar og kor, Eddi Jarl på trommer, Josef Baumgartner på tangenter, harmonika og kor samt Jakob Skytte på bas, kor og percussion.
Sammen med sit band er Michelle Birkballe garant for swingende musik på højt niveau, leveret med professionalisme, frækhed, glimt i øjet og masser af humor.
Nye toner
Kat & Co. holder til i London, England, og gør det i en form for ny hybrid-blues med gospel og soul sparket ind. Orkesteret består af fire italienske herrer på henholdsvis keyboards, bas, trommer og guitar.
Italien er ikke just et prominent bluesland, men rummer masser af dygtige musikere, som for eksempel dem, den amerikanske bluessanger Big Daddy Wilson omgiver sig med (læs her), og musikerne i Kat & Co. har også fundet blues-melodien.
I front finder man den karismatiske, afroamerikanske sangerinde Kathleen (Kat) Pearson fra Californien. Hun har i Chicago blandt andre samarbejdet med sangerinderne Peaches Staten og Deitra Farr. Sidstnævnte har i øvrigt kunnet høres i Danmark flere gange.
Endvidere har Kat Pearson blandt andet sunget kor for The Chemical Brothers, men i dag er det blues, det drejer sig om for Kat Pearson og hendes medspillere.
De har et overraskende 2013-debutalbum på gaden, I Kat the blues, hvor selveste Mud Morganfield og Little Jimmy Reed medvirker.
Deres andet og seneste album hedder Blues is the new cool, og dét er jo et positivt, opsigtsvækkende statement. Det bliver utvivlsomt spændende at opleve Kat & Co. live. De går på kl. 16.15 på Håndværkerforeningens Store Scene.
Hovednavn
Den amerikanske rock blues-sangerinde med den lettere hæse stemme, Dana Fuchs, er festivalens hovednavn. Sangerinden optræder med sit band på Håndværkerforeningens Store Scene med koncertstart kl. 21.30.
Dana Fuchs har små ti album bag sig og har gennem de senere år opnået stor popularitet især i Skandinavien, men også i Tyskland og i Holland trækker hun mange publikummer til sine koncerter. Desuden er hendes hjemland ved at komme med.
Til flere af de første koncerter, Dana Fuchs gav i Danmark, brugte hun oceaner af tid på at snakke om sine brystvorter, hvilket mildest talt blev bare en lille smule trættende i det lange løb.
Angiveligt er hun efterhånden vokset fra at kaste sig ud i ”nipple talk” og koncentrerer sig nu i højere grad om musikken. Publikumstække har hun, og hendes nye, anmelderroste album Love lives on (2018) har først og fremmest soulmusikken som grundelement og er indspillet i Memphis, Tennessee.
Med dét i ryggen er der lagt op til en sikkert udmærket koncert med Dana Fuchs og hendes velfungerende orkester, der nok skal få gang i publikum.
Lukker og slukker
Det tilfalder traditionen tro den garvede horsensianske kvintet Bruuns Blues Band at lukke og slukke for enhver større bluesfestival i deres hjemby.
Således er de også sidste band på skansen på Blues Alive Festival Horsens 2018 med deres gedigne udgave af the blues, og de er programsat til kl. 23.15 på Håndværkerforeningens Store Scene.
Bruuns Blues Band består af velmodnede musikere, er et vellidt orkester blandt publikum og føler sig tydeligvis hjemme også i bluesfestivalsammenhæng.
Med andre ord er det et godt arrangør-initiativ at lade et lokalt navn få lov til at afslutte, hvad der alt i alt tegner til at blive en ret så solid Blues Alive Festival Horsens 2018, der med et varieret program bliver fyret af lørdag den 29. september kl. 15.00–00.30 i Håndværkerforeningens bygning, Allégade 16a i Horsens.
Billetkøb og buffetkøb på www.blueskartellet.dk, hvor det samlede festivalprogram desuden kan downloades.