Nogle små krads i den spanske bluesscenes overflade

Ster Wax (Wax and Boogie Rhythm Combo)
Foto: Peter Widmer

Tekst: Peter Widmer

Bluesnews.dk har gennem flere år været opmærksom på, hvad der sker på bluesfronten i Spanien. Her kradser Bluesnews.dk lidt i den spanske bluesscenes overflade og kaster et blik på, hvor og hvordan de blå toner ytrer sig i det spanske. Spansk frembragte bluestoner bør dog ikke være helt fremmede for de mange danske bluesfolk, der har været til blues-konkurrencen European Blues Challenge.

Spanien har nemlig med skiftende kunstnere deltaget i European Blues Challenge gennem flere år. Har man været til diverse udgaver af European Blues Challenge, har man således kunnet snuse til spansk blues. Eksempelvis gjorde Wax and Boogie Rhythm Combo fra Barcelona en god figur i Torrita di Siena i 2016. Det talentfulde orkester har en god håndfuld album i bagagen og er noget af et festfyrværkeri på en scene (læs her).

A Contra Blues Band
Foto: Peter Widmer

Desuden har man kunnet stifte bekendtskab med spanske European Blues Challenge-vinderbands i Danmark, for eksempel på den nu hedengangne Frederikshavn Blues Festival, der i vore dage er omdøbt til Blues Heaven.

For et par år siden – i 2014 – vandt det spanske band A Contra Blues, der har base i Barcelona og nu otte album under bæltet, bluesmusikkens melodi grand prix, European Blues Challenge (læs her). Samme fandt sted i Riga, Letland. Det følgende år var det atter et spansk orkester, der løb af med sejren ved European Blues Challenge.

Travellin’ Brothers
Foto: Frank Nielsen

Det var nemlig Travellin’ Brothers fra Bilbao, der har en håndfuld album bag sig, som i 2015 sejlede ind på førstepladsen i belgiske Bruxelles, hvor European Blues Challenge fandt sted dét år (læs her). De to sidstnævnte spanske navnes opfattelse af, hvad blues-idiomet drejer sig om, stemmer måske ikke helt overens med opfattelsen i Danmark, men at de kan spille, er der ingen tvivl om.

Den spanske nordjyde

Den spanske nordjyde, bluesmanden Jesper Theis har bosat sig uden for Barcelona i den nordspanske provins Catalonien, og Barcelona er et godt sted at være i nærheden af, når det gælder bluesmusikken (læs her).

Jesper Theis
Foto: Peter Widmer

Efterhånden har Jesper Theis fået et godt indblik i, at der er en bluesscene i Spanien, og at den trives ganske godt. Dette skitserer han i et nyligt interview med Bluesnews.dk. Desuden har han fundet sammen med lokale bluesmusikere, hvor han bor (læs mere her).

Endvidere har Jesper Theis været i kontakt med Vicente Zúmel, der er en vigtig aktør og en af de mest prominente skikkelser inden for den spanske bluesverden. Eksempelvis har Vicente Zúmel givet debutalbummet fra Jesper Theis – Narrow line – positive ord med på vejen, som man kan læse her under overskriften Español.

Om en eventuel anmeldelse af det kommende Jesper Theis-album The tide will turn again fra Vicente Zúmels hånd siger Jesper Theis til Bluesnews.dk den 3. januar 2021: ”Jeg har snakket med Vicent (Zúmel), og han er klar ved tasterne, når albummet skal anmeldes.”

Radiovært

Vicente Zúmel

Bluesnews.dk har i lange tider været i jævn forbindelse med Vicente Zúmel. Samme har siden 1981 kørt sit eget velestimerede blues-radioshow – La hora del blues (se her).

Vicente Zúmel er foruden radiovært også bluesmusiker, bluesjournalist, foredragsholder og meget mere, der har med bluesmusik at gøre.

For eksempel har han været med til at stable flere bluesfestivaler på benene.

Vicente Zúmel bor i Barcelona, og det er også her, at La hora del blues har base. I 2013 blev Vicente Zúmel som den første spanier tildelt Keeping the Blues Alive-prisen for sit radiovirke.

Barcelona Blues Society

Samme pris uddeles af den amerikanske blues-organisation The Blues Foundation som en hædersbevisning for lang, tro og betydelig tjeneste i bluesmusikkens navn (læs mere her).

Vicente Zúmels radioprogram La hora del blues er via hjemmesiden for samme ydermere tilknyttet blues-interesseorganisationen European Blues Union, der står bag European Blues Challenge (læs mere her og her). Men ikke nok med det.

Harmonica Zúmel Blues Band

Som aktiv bluesmusiker stod Vicente Zúmel førhen i spidsen for sit Harmonica Zúmel Blues Band, hvor han spillede mundharpe og var frontfigur. Bandet var et af de første bluesbands i Spanien, præsterede et højt kvalitetsniveau og fik positiv omtale i 1987 af repræsentanter for The Blues Foundation som et af de bedste ikke-amerikanske hvide bluesbands.

Vicente Zúmel var desuden medgrundlægger af Barcelona Blues Society, som han i øvrigt var formand for fra 2005 til 2009 (læs om Barcelona Blues Society her).

Bluesaktiv

Når man nu er et så bluesinvolveret menneske som Vicente Zúmel, og tilmed er en gift mand, er det jo rart at have en hustru, der også er meget bluesaktiv.

Roser Infiesta

Det er Roser Infiesta, Vicente Zúmels hustru. Roser Infiesta er blandt andet medlem af bestyrelsen for European Blues Union. Hun har også været med til at få mange internationale bluesfestivaler gjort til virkelighed.

Desuden var hun med til at starte Barcelona Blues Society, hvor hun i flere år var bestyrelsesmedlem. Hun har også fungeret som booker og har haft med både nationale og internationale bluesmusikere at gøre.

Roser Infiesta arbejder også for sin mand i forbindelse med La hora del blues-hjemmesiden, hvor hun blandt andet oversætter cd-anmeldelser fra spansk til engelsk. Fra 1985 til 1999 var hun endvidere manager for Harmonica Zúmel Blues Band.

Roser Infiesta har i mange år besøgt diverse bluesfestivaler med mere, og Bluesnews.dk har flere gange haft fornøjelsen af at snakke med Roser Infiesta både på dansk og på international grund, blandt andet om blues generelt og naturligvis også om den spanske bluesscene.

På banen

Her kommer så Vicente Zúmel på banen, for Bluesnews.dk har for nylig forhørt sig hos ham angående den spanske bluesscene, som den ser ud i dag. Vicente Zúmel fortæller:

– Der er en bluesscene i Spanien. Der er faktisk en hel del spanske bluesbands, forskellige bluesklubber, spillesteder og festivaler over hele Spanien. For tiden er al udøvelse af live-musik dog desværre helt og aldeles stoppet på grund af corona-pandemien.

Danske Jesper Theis, der har bosat sig i nærheden af Barcelona, fortæller, at bluesmiljøet i dén by er ret så frugtbart. Hvad siger du til dén påstand?

– Barcelona er – eller var, altså før coronaen kom til Spanien – en god by at besøge, hvis man vil snuse til blues. Det gælder i øvrigt også jazz, hvis man skulle være interesseret i dén musikform.

– Der er et par klubber – eller spillesteder – i Barcelona, der primært har blues på plakaten. Desuden er der andre steder, hvor man kombinerer blueskoncerter med jazz, swing eller endda rockmusik, men de er desværre lukket ned på grund af corona-pandemien, slutter Vicente Zúmel.

Orientere sig

Man kan i øvrigt få en fornemmelse af, hvad der rører sig i Spanien på diverse spillesteder ved at orientere sig her.

Når det gælder spanske blues (med mere)-festivaler, kan man for eksempel tjekke nedenstående liste. Listen er venligst stillet til rådighed af Vicente Zúmel. For alle fem gælder, at det drejer sig om 2019-udgaver af festivalerne, da 2020-udgaverne måtte droppes på grund af coronaen.

Hell Ride Blues Festival

Benicássim Blues Festival

Txuri Ta Beltz Blues

Blues & Plus

Festvial Internacional de Blues de Cáceres

Javier Vargas
Foto: Carlos Delgado

Endelig skal det nævnes, at Barcelona har sin egen, velanskrevne bluesfestival (se her).

Når det gælder spanske bluesnavne, er det svært at komme uden om guitaristen Javier Vargas og hans Vargas Blues Band, der af gode grunde er et internationale respekteret navn. Javier Vargas, der er født i Madrid og har boet og spillet i USA med flere blues-koryfæer, dannede sit orkester i 1991, og siden lp/cd-debuten samme år er det blevet til mere end 30 fuldlængdeudgivelser.

Javier Vargas har også tilbragt en rum til i Latinamerika og har ved flere lejligheder på behændig vis blandet diverse bluesformer med latinamerikansk, især argentinsk musik til et helt eget udtryk. Vargas Blues Band har selvsagt spillet Spanien tyndt, og det samme gælder det meste af resten af Europa (læs mere her).

Big Mama

Hvor der er bluesmusik, er der ofte også en “big mama,” der har sat tænderne i de blå toner. Således har også Barcelona sin helt egen “big mama” i skikkelse af Big Mama Montse, der er et stort navn i Spanien. Big Mama Montse har også flere internationale koncerter bag sig, på diverse spillesteder og på blues- og jazzfestivaler. Blandt andet kunne hun opleves på Frederikshavn Blues Festival (nu Blues Heaven) i 2013.

Big Mama Montse
Foto: Rai Fernandes

Når man hører navnet Big Mama Montse, forestiller man sig nok en velpolstret, voluminøs kvinde, men dét er den spanske vokalist, guitarist, komponist og producer Big Mama Montse absolut ikke. Bluesnews.dk har mødt Big Mama Montse ved flere lejligheder i international sammenhæng og har konstateret, at Big Mama Montse faktisk er en kvinde, der er ret lille af statur og absolut ikke spor omfangsrig.

Til gengæld er hun yderst behagelig at snakke med og humoristisk anlagt, og dertil kommer, at hun blandt andet har en glimrende stemme og behersker bluesmusikkens mangefacetterede udtryksformer i blandt andet solo-, duo-, trio-, band- og større orkestersammenhæng. Egentlig er Big Mama Montse it-uddannet og har blandt andet arbejdet i spansk tv-sammenhæng.

Imidlertid besluttede Big Mama Montse sig for længe siden for at hellige sig bluesmusikken, og det har hun gjort i over 30 år. Hun har også været grundigt involveret i Barcelona Blues Society, blandt andet som forkvinde, og har siddet i bestyrelsen for European Blues Union. Desuden er hun som musiker fagforeningsaktiv og har været involveret i musikundervisningsaktiviteter.

Fuldlængdeudgivelser

Big Mama Montse har små 20 fuldlængdeudgivelser bag sig – dels i eget navn, dels som en del af diverse andre blues-foretagender. Desuden er hun blevet tildelt flere priser for sit musikalske virke. Samme omfatter foruden blues også jazz, trods det, at det er bluesmusikken, der er Big Mama Montses hjertebarn.

Big Mama Montse er desuden æresmedlem af diverse musikforeninger med mere og nyder i det hele taget stor anseelse for sit forskelligartede, mangeårige virke på mangfoldige planer inden for flere områder (læs mere her).

I ovennævnte interview med Jesper Theis (læs mere her) spørger Bluesnews.dk den spanske nordjyde, om der er en bluesscene i Spanien.

Jesper Theis
Foto: Peter Widmer

Jesper Theis svarer, og supplerer Vicente Zúmels tidligere udtalelser ganske godt:

“Ja, der er en bluesscene i Spanien. Nu er Spanien jo faktisk enormt stort, så jeg kan ikke sige, om det er gældende for hele landet, men der er noget blues inde i Barcelona … ”

”Det absolut fedeste spillested for blues er Honkytonk Bluesbar. Her spiller man akustisk, og når musikken spiller, holder folk mund og lytter.”

Og der er flere andre steder at høre blues i Barcelona og endnu flere steder i resten af Spanien. Med nærværende små krads i den spanske bluesscenes overflade med primærfokus på Barcelona kan man begynde at drømme sig til en bluestur til det spanske. Samme kan med udbytte foretages, når coronaen er på retur, og man er blevet behørigt vaccineret mod Covid-19.