Ole Frimer og Vidar Busk: Lovende guitarist-samarbejde

Tekst og fotos: Peter Widmer

Ole Frimer Trio og Vidar Busk på Horsens Blues Festival 2016

Ole Frimer Trio og Vidar Busk på Horsens Blues Festival 2016

Samarbejdet mellem den danske blues-guitarist, sanger, komponist og orkesterleder Ole Frimer og den norske ditto – Vidar Busk – er ganske nyt, men meget velfungerende, som de to musikere for eksempel viste på Horsens Blues Festival 2016, der fandt sted den 4. og 5. november.

Her gav Ole Frimer og Vidar Busk nemlig en mindeværdig koncert, backet af Ole Frimer Trios glimrende rytmegruppe – bassisten Jesper Bylling og trommeslageren Claus Daugaard.

Trods næsten ikonisk status som (blues- og soul-)guitar-troldmand i Norge med flere album bag sig, er Vidar Busk en yderst sjælden gæst i Danmark, men via hans kollaboration med Ole Frimer kommer man til at opleve ham hyppigere end hidtil fremover.

Bluesnews.dk mødte Ole Frimer og Vidar Busk før deres koncert på Horsens Blues Festrival 2016 den 4. november, blandt andet for at finde ud af, hvordan det dansk-norske guitarist-samarbejde kom i gang.

Vidar Busk, hvorfor har du næsten ikke har spillet i Danmark før nu.

– Jeg har faktisk spillet i Danmark, men det er femten år siden, jeg har været her sidst, så det er på tide, at jeg gør det igen, griner Vidar Busk.

Du har jo en fin karriere kørende i Norge, er det ikke nok for dig?

– Jo, men forandring fryder, ler Vidar Busk.

Vidar Busk på Horsens Blues Festival 2016

Vidar Busk på Horsens Blues Festival 2016

Der er langt fra dit album Atomic swing (1999) – et af de mest velrenommerede Vidar Busk-album – og så til nu. Jeg har erfaret, at du røg ned med flaget og ud i noget snavs. Hvad drejede det sig om?

Vidar Busk, der åbenbart ikke glad for at snakke snavs, siger:

Atomic swing var retro-blues, men den form for blues, som Ole Frimer spiller, passer mig vældig godt, så det er stillingen lige nu.

Hvad har du ellers kørende for tiden? Din blues- og rockabilly-trio Bubble of Trouble?

– Nej, Bubble of Trouble er et overstået kapitel, men jeg har en masse andre projekter at rode med. For eksempel er jeg ved at samle et nyt band i Norge.

Har dit nye band noget navn endnu?

– Nej, det hedder bare Vidar Busk Band, foreløbig.

Ole Frimer, forleden fortalte du mig, at det var dig, der blev opmærksom på Vidar Busk. Hvordan var det nu, at dét skete?

– Det var via en YouTube-video, der ligger med Vidar, at jeg fik øje på ham. Han spillede noget mol-ballade-guitar, jeg aldrig havde hørt magen til før, og så tænkte jeg: ”Jeg bliver nødt til at invitere ham til Danmark.” Så ringede jeg til hans manager, og så kom kontakten dén vej igennem.

Hvor mange jobs har I så spillet sammen indtil videre?

– Vi spillede i Grenå eller Ebeltoft, det kan jeg ikke engang huske lige nu, og så skal vi spille på Gyngen i Aarhus i morgen. Men ellers spillede vi sammen på Den Blå Festival i Aalborg for et par måneder siden.

Har I også planlagt noget til næste år?

– Ja da!

Masser?

– Jeg ved nu ikke, om det bliver masser, griner Ole Frimer og fortsætter:

– Det ved vi jo ikke endnu, men det håber jeg da. Nu spillede vi jo i går, hvor vi fik lidt mere på repertoiret af Vidars ting og fik det sådan tættere på kroppen det hele, og det var en god oplevelse for os alle sammen.

Det er måske at skue lidt for langt ud i fremtiden, men har I overvejet en cd-indspilning sammen?

– Må jeg svare på dét, siger Vidar Busk.

– Måske kommer der en Blålys på norsk. Jeg vil gerne oversætte Oles plade, siger Vidar Busk. (Blålys er Ole Frimer Bands dansksprogede DMA-nominerede album fra 2014. Red.).

– Han vil hugge mine tekster, ler Ole Frimer, og Vidar Busk griner med.

– Han er efter de danske tekster med spyd og bue og pil, siger Ole Frimer med glimt i øjet.

Hvis vi kigger til Norge, er der jo flere musikere, der har gjort det godt internationalt: For eksempel Christoffer ”Kid” Andersen på blues-fronten, og inden for jazz-verdenen er der jo blandt andre guitaristen Terje Rypdal. Drømmer du om det store internationale gennembrud?

– Jeg tager det, som det kommer, siger Vidar Busk. Jeg har dog fået nogle tilbud fra Amerika, men vi får se.

Blues-scenen i Norge er jo meget levende, og der er masser af blues-klubber, men er der forskel på et norsk og et dansk blues-publikum?

– Det, jeg har oplevet her i Danmark, er, at publikum virker meget lyttende, og det er godt. Det er ikke bar-party.

Tidligere fortalte du, at du spillede i Danmark for femten år siden. Hvor mange jobs drejede det sig om?

– Jeg spillede i København og … ? Nej jeg kan faktisk ikke huske det, griner Vidar Busk, og fortsætter:

– Det var i hvert fald et par stykker, men faktisk spillede jeg allerede i Danmark for tredive år siden!

Hvorfor er der gået så længe, før du vendte tilbage til Danmark?

Ole Frimer på Horsens Blues Festival 2016

Ole Frimer på Horsens Blues Festival 2016

– Tjah, det ved jeg faktisk ikke, men jeg kommer her meget gerne ofte fremover.

Du og Ole Frimer fortsætter i hvert fald jeres samarbejde under alle omstændigheder, lader det til.

– Ja, dét gør vi, siger Vidar Busk overbevisende, og Ole Frimer supplerer:

– Det tror jeg også på, at vi gør. Vi skal så også lige have snakket sammen med Vidars manager om, hvornår der er mulighed for at lave noget turné-væsen, og vi bygger på det lige så stille og roligt.

– Vi ved, at Vidar kommer tilbage til juli næste år, og så planlægger vi også at spille nogle jobs i Danmark til efteråret 2017, så det ser lovende ud, slutter Ole Frimer.