Tekst: Peter Widmer
Når den legendariske blues-kvartet The Blue Junction går på scenen efter flere års fravær som band, sker det i jyske Egtved lørdag den 13. november 2021 klokken 19 i Egtved Forsamlingshus under overskriften The Blue Junction Revival.
Egtved er et lille sted, der ligger sådan lidt til en side i vel nok de fleste folks bevidsthed. Egtved har i flere år været kendt for fundet af Egtved-pigen, men hvordan ligger det med bluesmusikken og Egtved?
Jo, bluesmusikken lever og har det godt i Egtved, og sådan har det faktisk været i nogle år i regi af foretagendet Blues Egtved. Blues Egtved – hvis absolutte primus motor er bluesentusiasten Filip Hoffmann – har udviklet et koncept, der drejer sig om tre grundelementer, der harmonerer fint.
Som der står på Blues Egtveds hjemmeside: ”Fed blues, god, solid mad og et smukt gammelt forsamlingshus danner en sand blues-treenighed.” ”God, solid mad” dækker over flæskesteg med rødkål og rugbrød til, og maden er inkluderet i koncertbilletprisen.
Unikke arrangementer
Blues Egtved, der kun afholder et par koncerter om året, er kendt for sine unikke arrangementer. Hos Blues Egtved kan man nemlig opleve bluesmusiker-sammensætninger, man ikke er vant til at se. Desuden har resultatet af de musikerkombinationer, man kan høre i Egtved Forsamlingshus, ry for at være i top.
Når det gælder engangskoncerten hos Blues Egtved med The Blue Junction – eller bare Blue Junction – er det dog ene og alene The Blue Junction, man bliver præsenteret for. Til gengæld er dét også alt rigeligt. Med de to meget forskellige guitarister Uffe Steen og Ole Frimer i front er der dømt rygradsrislende, glødende og gnistrende guitarguirlander i rigt mål.
Uffe Steen er primært Chicago blues-orienteret, mens Ole Frimer mestendels hælder mod Texas blues. Imidlertid komplementerer de to guitarister hinanden perfekt, og deres spil er præget af en næsten telepatisk gensidig forståelse, der giver sig udslag i ofte ubegribeligt fornemme indbyrdes spil-finesser.
Lægger man dertil trommespilleren Claus Daugaards eksakte, men også ekvilibristiske spil i kombination med bassisten Morten Brauners klippefaste, solide musikalske udladninger, har man en aldeles toptunet rytmegruppe. Sammen udgør disse fire musikere et fuldstændig fastsammentømret hold.
Sprudlende karriereforløb
I deres aktive år som The Blue Junction fik firkløveret et sprudlende karriereforløb, der strakte sig over adskillige år. Imidlertid var førsteudgaven af The Blue Junction en kende anderledes end den version, der primært og over længst tid tegnede orkesteret.
Førsteudgaven af The Blue Junction bestod nemlig af trommespilleren Esben Bach og hans rytmemakker Morten Brauner. Begge havde i en årrække spillet sammen i Danmarks ypperste blues-flagskib gennem flere år, Shades of Blue. Fra samme hæderkronede bluesband kom Uffe Steen. Ole Frimer fuldendte The Blue Junction.
Esben Bach huserer i dag i det DMA-vindende orkester Grarup Allstars, som i øvrigt også huser Uffe Steen. Den oprindelige udgave af The Blue Junction debuterede modigt med live-fuldlængdeudgivelsen 22:17 i 1998, og der var tryk på fra starten, da både bluespublikummet og andre musikelskere fik øjnene og ørerne op for bandets kvaliteter.
Debutalbummet fik strålende anmeldelser både i Danmark og internationalt. Dette blandt andet i USA og i England (læs for eksempel her). Det samme gjorde sig gældende, når bandet slog sig løs i diverse koncertsammenhænge. The Blue Junction kunne allerede tidligt i deres sprudlende karriereforløb smykke sig med hæder.
Amerikansk anerkendelse
Således fik The Blue Junction blandt andet amerikansk anerkendelse i form af en Real Blues Award for deres debutalbum i 2001 – ”Best Live European Blues Recording” – og samme pris fik bandet tilmed i 2004 som ”Best European Blues Act”.
Og så gik det ellers derudad med koncerter og med den kritikerroste, populære anden fuldlængdeudgivelser Diamond on a dump (2002), hvor Claus Daugaard havde afløst Esben Bach, og efterfølgeren The Journey fra 2004.
I 2005 kom dvd/dual disc-udgivelsen Dating, der også høstede anseelig anerkendelse. Der var dog lidt stilstand i de store udgivelser, men et par absolut høreværdige singler blev det dog til, nemlig “En gydehistorie” fra 2005 og “Net date”, der blev udgivet det følgende år.
I 2007 kom endnu et live-album på gaden fra The Blue Junction, nemlig det roste Live – out of love, der blev tildelt en Danish Music Award (DMA) som Årets Danske Blues Album. Imidlertid takkede The Blue Junction af indspilningsmæssigt samme år med en fin single i form af Peter Greens klassiske “Black magic woman”.
Andet
Koncertmæssigt fortsatte The Blue Junction et par år endnu, men de fire bandmedlemmer ville hver for sig noget andet, og The Blue Junction ophørte lige så stille med at eksistere, og dét i fred og fordragelighed. The Blue Junction spillede deres sidste koncert på Vestergade 58 i Aarhus den 29. november 2009.
Nu lysner det imidlertid snart for de mange, der har savnet The Blue Junction. November måned er nemlig reelt ikke langt borte, og så er der ellers lagt op til et brag af en The Blue Junction-”reunion” og ”revival”-koncert i Egtved. I dén anledning har Bluesnews.dk snakket med Ole Frimer pr. telefon og været i kontakt med samme pr. e-mail.
Ole Frimer – hvad er nu dét for noget med en ”Blue Junction Revival”?
– Jo, ser du … den idé har vist ulmet et stykke tid hos Philip Hoffmann, der er primus motor bag Blues Egtved.
Hvordan kom dén i stand?
– Det var en direkte aftale mellem os i Blue Junction og Blues Egtved.
Hvem kontaktede hvem i Blue Junction angående ”revival’en”?
– Filip ringede mig op og landede forsigtigt idéen om at samle Blue Junction til en éngangs-event hos Blues Egtved. Typisk mig svarer jeg: ”Nej, det tror jeg bestemt ikke, for der er så mange andre projekter, der skal sættes i søen her efter corona, og – øh – pffeeee – OK, jeg kan da lige spørge holdet.”
Hvordan var stemningen i Blue Junction i forhold til ønsket om en ”revival”?
– Medlemmernes respons på en engangs-revival var meget positive, og vi glæder os allerede. Så det kan vist kun blive godt, siger Ole Frimer med glæde og forventning i stemmen.
Hvorfor lige Egtved, og hvad er det, der gør Blues Egtved specielt?
– Blues Egtved afholder kun to koncerter årligt, og de skal helst være eksklusive, dvs. kun finde sted i Egtved. Derfor finder du her konstellationer der, som udgangspunkt, ikke spiller sammen til daglig, som f.eks. Uffe Steen & Perry Stenbäck og Ole Frimer & The Blues Overdrive. En Blue Junction Revival falder naturligt ind i det koncept.
– Arrangementerne afholdes med spisning først – og det er altid lækker, hjemmelavet flæskesteg med rødkål og rugbrød. Værd at sætte tænderne i.
Blue Junction Revival: Kan man overhovedet forvente nye numre på jeres sætliste?
– Uden at love noget – ja, det er ikke helt utænkeligt.
Skal I have øvet op til koncerten den 13/11/2021?
– Ja – men alle har været fuldtids-proffer, siden Junction lukkede ned for 12 år siden, så vi skal nok nå et højt niveau.
Har I andre tiltag i forbindelse med koncerten?
– Vi sender Claus Daugaard ud over publikum i en pap-raket, med stikkerne mod nord – ha ha, nej, jeg ved det ikke, vi har endnu ikke talt sammen om koncerten.
For lige at få dette helt på plads: Bliver koncerten en engangsforestilling, eller planlægger I flere ”revival”-koncerter?
– Som udgangspunkt en engangsforestilling, slutter Ole Frimer, der i dén grad ser frem til november måned, hvor The Blue Junction genopstår for at spille deres eneste genopvækkelseskoncert lørdag den 13. november 2021 klokken 19 i Egtved Forsamlingshus.
Oplysning om billetkøb til The Blue Junction Revival-koncerten med mere kan fås her.