To unge duoer tørner sammen ved Danish Blues Challenge

Tekst: Jakob Wandam

Danish Blues Challenge (DBC) – bluesens melodi grand prix – finder i år sted lørdag den 15. juni på Underværket i Randers.

DBC afholdes af Jysk Blues Netværk og har til formål at støtte danske bluesartister og udbrede kendskabet til dem. Konkurrencen giver da også adgang til et internationalt udstillingsvindue, idet vinderen kvalificerer sig til European Blues Challenge, som afvikles i Zaandam i Holland den 17.-18. april 2020.

Deltagerne i dette års Danish Blues Challenge er to unge duoer, der hver især repræsenterer et bud på blues i en moderne setting, nemlig Trouble Is og Long Line Down. Begge grupper har udsendt deres debut-udgivelser tidligere i år.

Trouble Is

Trouble Is består af Mathias Heibøll Østlund (guitar og vokal) og Poul Valdemar Prahl (trommer), som begge fungerer som sangskrivere. I Randers vil de være suppleret med keyboard og bas. Trouble Is udgav i januar den digitale ep Here to stay, om hvilken Bluesnews.dk blandt andet skrev:

” … Trouble Is’ tag på [blues]genren er filtreret gennem kunstnere, der ikke er førstegenerations-bluesmusikere … men [de] spiller stadig musik, der er tydeligt rodfæstet i bluesen.”

” … Udtrykket er ikke råt, men skarpt og stramt på en måde, der matcher Mathias Heibøll Østlunds disciplinerede spillestil. Det er godt set og giver også en mulighed for at råbe et større publikum op end blot blueslytterne, hvis timingen er rigtig, og Trouble Is holder standarden live” (læs hele anmeldelsen her).

Long Line Down

Om Trouble Is holder standarden, vil vise sig den 15. juni. De skal konkurrere mod aalborgensiske Long Line Down, som er det fælles navn for Anders Holm (trommer og vokal) og Martin Christensen (guitar).

Long Line Down
Foto: Peter Widmer

Long Line Down udgav tidligere i år albummet Days gone by, som blandt andet fik følgende ord med på vejen af Bluesnews.dk:

”Long Line Down har vakt begejstring med deres energiske optræden blandt andet på Randers City Blues Festival, og det er faktisk lykkedes ganske godt at få den energi kanaliseret ned mellem rillerne på lp’en.”

”Genremæssigt befinder vi os i den bluesbaserede rock, og det overordnede indtryk er af aggressiv garage-rock, ofte med insisterende Balkan-rytme.”

” … Long Line Down [skulle] have gode muligheder for at åbne døren til det brede publikum, for der er masser af råstyrke, umiddelbarhed og udmærkede sange på Days gone by” (læs hele anmeldelsen her).

Der er altså tale om to bands, som ikke spiller traditionel blues, men bygger på og videreudvikler bluesens tonesprog – med de muligheder for crossover-succes, det medfører. Det samme kunne man sige om sidste års vindere, Trainman Blues (læs her).

Legendariske

Et andet band, der har opnået succes med at parre bluesen med andre musikalske kilder, er legendariske Beefeaters. Fra 1964 til 1971 var gruppen et af de allermest fremtrædende navne inden for dansk rhythm & blues og syrerock og havde i en årrække selveste Peter Thorup som frontfigur.

Beefeaters
Foto: Søren Schnoor

Sidste år blev Beefeaters gendannet med organisten Morten Kjerumgaard Reumert som eneste tilbageværende medlem fra det oprindelige orkester. Han har nu allieret sig med Frederik Schnoor (guitar og vokal) og Rune René Hansen (trommer), begge fra Freddie and the Phantoms, samt bassisten Torben Guldager fra Wrong Side of Vegas.

Det er denne besætning, der står på scenen i Underværket lørdag den 15. juni. Beefeaters skal ikke dyste mod de unge herrer i Danish Blues Challenge, men spiller koncert som en del af arrangementet (læs mere om Beefeaters her).

Danish Blues Challenge og koncerten med Beefeaters finder sted fra klokken 19.30. Bluesnight Randers står for den praktiske afvikling, og billetter kan erhverves formedelst kr. 100 i forsalg her eller i døren til en pris af kr. 150.