Tekst: Jakob Wandam
”Under radaren” er Bluesnews.dk’s artikelserie, hvor vi udforsker de danske bluesmusikeres diskografier. Nogle musikeres produktion har været højt profileret, andre har haft en karriere primært som sidemen, og manges musikalske løbebane har været en kombination af begge dele.
For alles vedkommende gælder det, at der er udgivelser, som vi har skrevet om, mens der er andre udgivelser, som af den ene eller den anden grund er gået under radaren hos Bluesnews.dk.
Mundharpespilleren, sangeren og sangskriveren Jørgen Lang er et skoleeksempel på en musiker, som har bevæget sig tæt på den danske bluesscenes centrum, men hvis diskografi i mindst lige så høj grad består af indspilninger, man ikke normalt ville forbinde med blues. I denne omgang af ”Under radaren” kommer vi da også videre omkring end nogensinde, hvilket man kan konstatere ved gennemlytning af Spotify-playlisten nederst i artiklen.
Førstevalg
Jørgen Lang har nemlig i årtier været den danske musikverdens førstevalg, hvis man havde brug for nogle skarpe mundharpe-bluesriffs. Men også den mere melodiske kromatiske mundharpe har han været leveringsdygtig i.
Der var for eksempel brug for hans evner hos det grønlandske band Sume, hvis album Sumut (1973) var den første registrerede udgivelse med medvirken af Jørgen Lang. Man kunne høre hans mundharpespil på nummeret ”Upernaaq” (”Forår”).
1970’ernes og start-1980’ernes danske populærmusik var i høj grad en blanding af rock, folk og visesang, tilføjet elementer af blandt andet jazz, funk, reggae og blues. Her dukkede Jørgen Lang op i alskens sammenhænge. I 1974 var han for eksempel med på Finn Th. Bachmanns Et øjeblik. Jørgen Lang spillede på seks numre, de fleste sammen med Troels Jensen og Hugo Rasmussen.
Hugo Rasmussen spillede også sammen med Jørgen Lang på Tom Baileys Sporting life (1976). Albummet var produceret af Peter Thorup og havde endvidere Jørgen Langs fremtidige makker, guitaristen Paul Banks på rollelisten.
Tilbagevendende indslag
En anden kommende samarbejdspartner var bassisten Knut Henriksen. Han var med på Michael Hardingers (Shu-Bi-Dua) album Michello – do it my way (1977), dog ikke på de to numre, som Jørgen Lang spillede på: ”The upper floor” og ”Cockdale jig”.
Samme år var Jørgen Lang gæst hos Delta – et midlertidigt navn for Troels Jensens Delta Blues Band – da de indspillede albummet 2200. Lang spillede mundharpe på ”Fogedsangen”. De forskellige inkarnationer af Delta Blues Band skulle blive et tilbagevendende indslag i Jørgen Langs diskografi.
Alsidigheden i Jørgen Lang session-jobs fortsatte i 1978. Her kunne han høres på Vagn & Vagabondernes Brændende kærlighed – kold biks, et album, der kombinerede dansktop, folk og country m.m. På visesangerinden Pia Raugs Hej lille drøm spillede Jørgen Lang på ”Empty bottle blues”, og så var han med på nummeret ”Runaway ’78” af Los Valentinos. Gruppen bestod af blandt andre Nils Tuxen og Tommy Seebach, og på Stayin’ alive-albummet kunne man også høre dem fortolke blandt andet John B. Sebastians ”Summer in the city”, temaerne fra Star wars og Close encounters og titelnummet af Bee Gees!
Tog fart
Jørgen Langs karriere tog for alvor fart i 1979. Han trådte ind i Delta Blues Band og spillede på deres album No overdubs, der også var gruppens første samarbejde med Billy Cross. Da de kort efter blev til Delta-Cross Band og udgav Rave on, var det dog uden Jørgen Lang – han sang blot kor på et enkelt nummer, ”Six days on the road”.
Til gengæld indspillede Jørgen Lang samme år sit første duo-album med Paul Banks. Albummet, der blot fik titlen Paul Banks & Jørgen Lang, blev udsendt året efter og havde også bassisten Michael Friis og violinisten Martin Andersen på holdkortet. Pladen indeholdt blandt andet Jørgen Langs ”Forstadsblues”, som han stadig synger live. De øvrige numre var skrevet af Banks.
1979 bød også på massevis af gæsteoptrædener: På Hans Nielsen og Jens Sørensens Nielsen synger Sørensen spillede Jørgen Lang på ”Kridthuset” og ”Baby hud”. Jacob Haugaards band Sofamania udgav et selvbetitlet album, hvor Jørgen Lang spillede på ”Bråssen”. Han var med på tre numre på Spillemændenes album Hva’ så! (”I den mørke nat”, ”Alabama jubilee” og ”Cajun fiddle”), og på Sylvester & Svalernes Fra banegården til Enghave Plads hørtes Jørgen Lang på ”Duefar”, sunget af Eva Madsen.
Bluesalbum
Sammen med Paul Banks deltog Jørgen Lang i indspilningen af Jan Toftlund & Martin Andersens Vendepunkt (på ”Skræp” og ”Syresang”) og sangerinden Anne-Gretes bluesalbum, der blot hed Anne-Grete. På sidstnævnte var de med på fire skæringer, nogle sammen med Delta Blues Band, og på ”Careless love” sammen med Povl Dissing.
Arne Würglers Med egne ord havde også medvirken af Jørgen Lang, og på reggae-popbandet Tøsedrengenes album Det går fremad spillede Lang på sangen ”Aner aldrig hvor du er henne”.
Alle disse indspilninger fandt sted, inden årtiet var slut, og Jørgen Lang satte ikke farten ned i 1980’erne. En enkelt ny Paul Banks & Jørgen Lang-optagelse, ”Cornell” dukkede op på anti-narko-støttepladen Fix og færdig (1980). Og både Banks og Lang var med i Krølle Eriks Skiffleband, der udsendte albummet Raise a ruckus samme år.
Champion Jack Dupree
Derudover fortsatte session-opgaverne: På Feelin’ good (udgivet 1981, men indspillet 1979-80), der var krediteret til Fessors Session Boys, spillede han sammen med basunisten Ole ”Fessor” Lindgreen som backing for Champion Jack Dupree på fem skæringer. Han var med på endnu et Vagn & Vagabonderne-album, Nora anno 1980, spillede på sangen ”Sol” fra Lasse & Mathildes Små giganter og medvirkede på tre numre på visesangerinden Hanne Methlings Hjertelarm.
I 1981 udkom album nummer to fra Paul Banks & Jørgen Lang. Denne gang havde de fået selskab af Hugo Rasmussen på kontrabas samt igen Martin Andersen på violin, og repertoiret på Desperados in disguise var hovedsageligt traditionelle blues- og oldtime-numre.
Samme år var Jørgen Lang med på fire numre på Trilles album Små skridt, og han indspillede til hele to plader med visesangeren Kjeld Ingrisch, Vidste du det? og Åh, disse minder, der begge udkom året efter. Det samme gjaldt forfatteren, dramatikeren og journalisten Erik Thygesens album A ka how (vestjysk for ”jeg kan huske”!).
Niels Hausgaard og Rugsted/Kreutzfeldt
I 1982 udkom desuden Niels Hausgaards Når alt kommer til alt, hvor Jørgen Lang spillede på sangen ”Fallit”, og Rugsted/Kreutzfeldt 3, hvor han var med på ”Går gennem tiden” og ”When my love for you is gone”.
Jørgen Lang optrådte også på den engelske blues-fingerpicker Richard Smerins dansk-indspillede album, der blot hed Richard Smerin, han kunne høres på endnu en Anne-Grete-plade, Vinden vender, og på Peter Bellis Tænk hvad jeg ser … medvirkede Jørgen Lang på ”Såd’n skal det være” og ”Billardhajen”.
I 1982-83 indspillede Jørgen Lang igen med Krølle Erik, denne gang som del af Krølle Eriks Blues Band. Med i bandet var blandt andre Peter Brander og Thor Backhausen, og indspilningerne resulterede i pladen Crossroads (1984).
Det blev også til indspilninger med Bill Hazen (eks-Day of Phoenix og Mo-I-Rana) på One night paradise, med visesangeren Helge Engelbrecht på Godtfolk og med Jan Toftlund på Galimatiasgade, sidstnævnte sammen med Paul Banks og Martin Andersen.
Lang, Banks og Andersen bakkede også Jan Toftlund op på 1982-udgaven af Skagen Festival. En optagelse af “Småskak” herfra findes på jubilæumsudgivelsen Skagen Festival 25 år, der udkom i 1995.
Tøsedrengene-hit
1984 bød på Jørgen Lang-optrædener hos Skilfinger (Den gule paraply), hos Anne Linnet & Sanne Salomonsen (Linnet/Salomonsen) og atter hos Tøsedrengene (på hittet ”Så gik der tid med det” fra Tiden er klog).
I den bluesede ende fandt man ni numre på Champion Jack Dupree-udgivelsen The jubilee album. Her spillede Jørgen Lang og Kenn Lending Blues Band sammen med Dupree, Louisiana Red og Memphis Slim. Ikke mindst udkom der endnu et album af Paul Banks, Jørgen Lang, Hugo Rasmussen og Martin Andersen, nu under navnet Paul Banks & Musikorkestret. Albummet, der hed Twostep, bestod af både studieindspilninger og live-optagelser fra Vognhjulet i København.
I 1985 udkom Finn Poulsens nodehæfte Blues sammenspil. Udgivelsen indeholdt også et kassettebånd med bluesstandarder indspillet året før af en række danske bluesmusikere. Jørgen Lang sang og spillede mundharpe på “I woke up this morning”, “Just your fool”, “I got my mojo working” og “Help me”.
I 1986 var Jørgen Lang igen aktuel med en genremæssig bred vifte af indspilninger. Genbrugssange for børn og voksne var en single, som blev udgivet i forbindelse med den 10. Gendan-Konference, som handlede om genanvendelse af affald. Benny Holst havde skrevet musikken til de to sange (”Genbrugssang for voksne” og ”Genbrugssang for børn”) og indspillet dem sammen med Jørn Lang og Troels Jensen.
Hovedkræfter
Troels Jensen og Jørgen Lang var også to af hovedkræfterne i bluesbandet Katzenjammer Kids, der debuterede i 1986 med Beep’m all. Med i bandet var også Knut Henriksen på bas og Jeppe Reipurth på trommer.
I januar ’86 optrådte Jørgen Lang igen sammen med Champion Jack Dupree og Kenn Lending Blues Band. En optagelse af ”When I got married” fra deres koncert på Rådhuskroen (nu Mojo Blues Bar) i København kan ses og høres som dvd-spor på bokssæt-udgivelsen Champion Jack Dupree (også kendt som Blues pianist of New Orleans, læs anmeldelse her). Omtrent samme besætning var på plads på Aron Burtons album Usual dangerous guy; Jørgen Lang spillede på fem af pladens skæringer.
Endelig kunne Jørgen Lang høres på Tommy Seebachs Pop-korn. De to havde som nævnt tidligere samarbejdet på en Los Valentinos-plade i 1978.
I 1987 spillede Jørgen Lang på fire numre på The Intellectuals’ Health & Happiness. The Intellectuals havde Nils Maaetoft i front og talte også blandt andre guitaristen Lars Hybel. Lang var også med på Stig Kreutzfeldts soloalbum Der er kun én; her spillede han på ”Vi ka’ flytte bjerge” og ”Ingenting er som dig”.
Fordanskede countryklassikere
Benny Holsts album Alene (1988) – med tekster af Martin Andersen Nexø – genforenede Jørgen Lang med Hugo Rasmussen og Knut Henriksen. Lang og Henriksen var også med på 9 til 5, et album med fordanskede countryklassikere, udgivet ”som et kulturelt tilbud til HK’s medlemmer.” Kim Sjøgren, Nils Tuxen, Jørgen Lang og Knut Henriksen spillede Chet Atkins’ instrumentale ”Yakety axe” og var også med på det fælles finalenummer ”En sang for dig især”.
Desuden var Jørgen Lang og Knut Henriksen fortsat med i Katzenjammer Kids, som udgav endnu et album, Du får mig hver gang, i 1988.
I 1988-89 indspilledes Krølle Eriks Ej blot til blues. Jørgen Lang spillede på ”Alt på et bræt”, ”I byens lys” og ”Nattens sidste blinde passager” sammen med blandt andre Børge ”Biceps” Jensen og Esben Just (albummet blev udgivet i 1991). I 1989 var han desuden med på Lecias (Lecia Jönsson) album, der også hed Lecia. Jørgen Lang spillede på fire numre.
Danske musikkoryfæer
1990’erne begyndte med endnu en gæsteoptræden hos Delta-Cross Band på deres Tough times samt hos et par danske musikkoryfæer: Bjarne Liller – på albummet Liller – og Rock Nalle på dennes En go’ gammel rocker.
I 1991 optrådte Jørgen Lang som en del af Sea Bee & the D’Generation på albummet Trabanternes nat. Hovedkraften i denne gruppe var Carsten Bo (”Sea Bee”), og med var også blandt andre Henrik ”SP” Schou Poulsen, Maria Montell og Morten Remar. Remar var bedre kendt som den ene halvdel af Back to Back, og på denne duos Gløder af håb (1991) spillede Jørgen Lang på hittet ”En som dig”.
På Aske Jacobys Not only for the royalties hørtes Jørgen Lang på “White cowboy”, og også i 1991 dukkede Jørgen Langs navn op på plader med Anne-Grete (Lad livet leve), Birthe Kjær (Med kjærlig hilsen), Vesterbro Ungdomsgård (Ulvehyl) og Carsten Flemming (Et skridt frem).
Desuden spillede Jørgen Lang på sangene ”I dine øjne” og ”Hey du” på Ray Dee Ohhs Radiofoni, og på Kayas (Kaya Brüel) selvbetitlede debutalbum hørtes han på hendes version af Memphis Minnie-sangen ”Chevrolet”.
Luther Allison
Endelig optrådte han i juli 1991 med Luther Allison og Kenn Lending på Stockholm Jazz & Blues Festival. En optagelse af ”Hoochie coochie man” herfra kan høres på Allisons album Pay it forward, der udsendtes posthumt i 2002.
Som nævnt havde Jørgen Lang flere gang arbejdet sammen med folke- og protestsangeren Jan Toftlund. Efter Toftlunds død som blot 40-årig i 1990 tilrettelagde Peter Abrahamsen og Arne Würgler mindealbummet Toften, der udkom i 1993. Jørgen Lang bidrog med en fortolkning af sangen ”Elskovens hunde”, som han indspillede sammen med Henrik Strube og Per Kamp.
Som altid favnede Jørgen Langs session-arbejde bredt i 1990’erne. Han var med på dance-gruppen Cut ’n’ Moves sang ”Lover’s choice” fra albummet Peace, love & harmony (1993), og samme år spillede han på country- og dansktopsangeren Teddy Edelmanns Går det ikk’ går det nok.
Børnefilm
I 1994 var Jørgen Lang en del af husorkestret på soundtracket til Sven Methlings børnefilm Vildbassen sammen med blandt andre Paul Banks, og han indspillede til Richard Ragnvalds Mit stjernetegn, der udkom året efter.
Også i 1995 kom Nikolajs (Nikolaj Christensen) album Hen over jorden under medvirken af Jørgen Lang på sangen ”Ud i det blå”, og på albummet Surprise Surprise af trioen med samme navn spillede Jørgen Lang på ”My guy”. Pladen bestod af fortolkninger af Motown-klassikere, og ”My guy” var en let omskrivning af Smokey Robinsons ”My girl”.
På Raven chant (1996) af sangerinden og sangskriveren Katharina (Baetz) optrådte Jørgen Lang på sangen ”Fishermans wife”, og samme år var han en del af Finn Folk Møller & Poporkestret, der udsendte albummet Bal på gæstgivergården.
1990’erne blev rundet af med gæsteoptrædener på Stine Findsens single ”Flammer under vand” og på Thullas (Thulla Christina Wamberg) debutalbum Thulla, der begge udkom i 1999.
Tuborg
Mange husker nok Tuborgs tv-reklamer med Tubby Gold, der omkring årtusindskiftet solgte øl ved at synge fjollede countrysange i den bedste sendetids reklameblokke. I virkeligheden hed han Ed Bruce og var en respekteret sangskriver fra Nashville, som blandt andet havde skrevet ”Mamas don’t let your babies grow up to be cowboys”, et hit for Willie Nelson & Waylon Jennings.
Som en del af Tuborgs reklamekampagne udsendtes Tubby Gold-ep’en Saturday night gold fever i 2000, og Jørgen Lang spillede mundharpe på nummeret ”Happy new beer”.
Så var Jørgen Lang i mere vante rammer på guitaristen Mika Vandborgs ”G-slide blues”, der var at finde på Vandborgs album Under the sun (2003). Og han var en af kunstnerne på The Copenhagen blues sessions vol. 1, der blev udgivet af Copenhagen Blues Festival i 2003. Optagelserne på pladen stammede fra en koncert på Bar’Blues i 2002, og Jørgen Lang bidrog med ”Twelve gates to the city” sammen med Paul Banks samt ”Stick around” i selskab med Troels Jensen.
Bossanova
Blues var der også på Børge ”Biceps” Jensens Saints & legends (2004). Her spillede Jørgen Lang på den traditionelle ”One kind favor”. Samme år hørtes han på ”Mexico City” fra Klaus Handsomes album I denne tidsalder, og han spillede på Maria Montells bossanova-plade Bossa for my baby, der udkom året efter.
Benny Holsts Sepiadage (2008) var endnu en tilføjelse til diskografien, inden Jørgen Lang kom med i bluesbandet Lazy River Boys sammen med blandt andre Stig Rasmussen, Annette Gervin og Hugo Rasmussen. Bandet var debuteret allerede i 1996 med pladen The blues, men først i 2009 blev den fulgt op, nu med Jørgen Lang i bandet og et nyt album med titlen Regarding the blues.
Delta Blues Band vendte tilbage i 2010 med Checkin’ in. Bandets medstiftere Thomas og Michael Puggaard-Müller havde meldt sig under fanerne igen og udgjorde bandet sammen med det faste omdrejningspunkt Troels Jensen samt Knut Henriksen og Jørgen Lang.
På blues- og ragtime-guitaristen Lars Verdichs album In good company (2011) spillede Jørn Lang atter sammen med Paul Banks, inden det blev til endnu et album med Delta Blues Band, Stonewashed (2013).
Big Black Bug
Også i 2013 hørtes Jørgen Lang på sangen ”Mefiat” fra Hanne Methlings Katteguld og på ”These days out here” fra albummet Before make-up af bandet Dark Horse med Julie Skovgaard i front. Desuden var Jørgen Lang med i gruppen Big Black Bug, der udgav et album med samme titel i 2013.
I 2014 udkom Lars Hybels debutalbum, der blot hed Lars Hybel. Jørgen Lang havde spillet med Hybel på en plade med The Intellectuals i 1987, og han var også med her.
De seneste knopskydninger på Jørgen Langs mangeartede indspilningshistorie har været med bandet Danser med Drenge, en slags arvtager fra Tøsedrengene ledet af Klaus Kjellerup. På Det handler om penge … (2015) spillede Jørgen Lang på ”Ude i kulden”, og i 2018 kom jubilæumsudgivelsen Så langt, så godt … , hvor Lang medvirkede på sangene ”Velkommen prinsesse” og ”I en biograf nær ved dig”.
Der vil helt sikkert følge flere, med garanti forskelligartede indspilninger fra Jørgen Langs side. Indtil da kan man nyde en rundtur i hans diskografi med playlisten nedenfor.