Under radaren: Margrete Grarup

Margrete Grarup
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Jakob Wandam

I artikelserien ”Under radaren” går vi i de danske bluesmusikeres bagkatalog og kigger blandt andet på plader, som af den ene eller anden grund aldrig er blevet anmeldt eller omtalt på Bluesnews.dk. Måske er de for gamle, måske ligger de for langt fra bluesgenren, eller måske er de bare smuttet under radaren.

Samtidig giver det et overblik over kunstnernes indspilningskarriere. I denne udgave ser vi på sangerinden Margrete Grarups diskografi.

Margrete Grarup er i blueskredse bedst kendt som sangerinde i orkestret Grarup Allstars, der i sommer vandt Blues Liveprisen ved Danish Music Awards Blues (læs her). Men hun dyrker en særdeles alsidig musikkarriere, og hendes diskografi viser noget om, hvor vidt omkring hun kommer.

Hasseris

Vi støder første gang på Margrete Grarups navn på en 1998-cd med Hasseris Kirkekor & Band. Grarup var tilknyttet Hasseris Kirke fra 1990 til 2012, hvor hun var ansat som sanger og desuden fungerede som assisterende korleder for kirkens børne- og ungdomskor.

På cd’en, der bærer titlen At stille et spørgsmål, høres Margrete Grarup som solist på salmerne ”Du satte dig selv i de nederstes sted” og ”Guds fred”.

Margrete Grarup var en del af Hasseris Kirkes Trio & Vokalgruppe, der også blandt andre talte saxofonisten Jacob Mygind og sangerinden Anne-Marie Hassing. De udgav i 2008 albummet Kærlighedens højsang.

Begge Hasseris-cd’erne indeholder, hvad man vel kunne kalde popsalmer – nyskrevne salmer eller ældre kompostioner i nye arrangementer, i de fleste tilfælde forestået af organisten og korlederen Mogens Jensen.

Obskure

I den tidlige del af indspilningskarrieren var Margrete Grarup korsangerinde på en række mere eller mindre obskure udgivelser. Den norske eurodance-sangerinde Desirée Hagman udsendte under navnet Bambee i 1999 albummet On ice med Grarup på kor.

Transformer var et Morten Husted-projekt, der udgav en single med en coverversion af Back 2 Backs ”Jonathan” i 2000. Og F.S. Orlonn (Flemming Orlonn Sørensen) lavede i 2007 en ep med titlen Ever since Eve, hvor Margrete Grarup sang backing-vokal.

I 2008 dukkede Margrete Grarup såmænd op i Melodi Grand Prix-sammenhæng! Hun var atter korsangerinde, denne gang bag duoen Hassing & Hassing, som var Anne-Marie og Claus Hassing. De sang nummeret ”Come on over”, men måtte se sig slået ved grandprixet af Simon Mathews ”All night long”.

Samme år kom Anne-Marie Hassings børneplade Mit eventyr, og også her var Margrete Grarup at finde i koret. Og både Anne-Marie Hassing og Margrete Grarup sang kor på sangen “American Express” på Thomas Bjørnagers album Infoenza samt på Lars Lilholt Bands Jokerne med fordanskede rockklassikere.

Også i 2008 udkom den selvbestaltede West Coast-sanger Peter Larsens Nothing left to say, hvor Margrete Grarup sang kor på titelnummeret og to yderligere sange (”Heaven can wait” og “Come on and dance”). Og hun kan høres på det meste af country-rock’eren Ole Berthelsens Sange fra den blå planet fra samme år.

Blues and Beyond

For bluesfans var det mest interessante i denne periode dog helt sikkert cd’en med Blues and Beyond, der blev udsendt i 2004. Blues and Beyond var et band, som Margrete Grarup havde dannet sammen med blandt andre slide-guitaristen Olav Poulsen. De øvrige medlemmer var Lasse Baggenæs (guitar), Søren Høy Ovesen (bas) og Niels Bo Poulsen (trommer), og Margrete Grarup var på leadvokal.

Olav Poulsen
Foto: Frank Nielsen

Der kom kun det ene album fra Blues and Beyond – som bar bandets navn – men det var til gengæld en rigtig fin udgivelse. Den afspejlede udmærket alsidigheden i Margrete Grarups tilgang til bluesen: Der var gospel blues af Blind Willie Johnson (”God don’t never change”), delta blues af Robert Johnson og Son House (”32-20” og ”Death letter”), Chicago blues af Bo Diddley og Willie Dixon (”Who do you love” og ”Groaning the blues”), moderne elektrisk blues af Joe Louis Walker (”Heaven on my own”) og sågar ørkenblues af Boubacar Traoré (”Baba drame”).

Blues and Beyond var også Margrete Grarups første bluesudgivelse og hendes første cd som egentlig forsanger. Begge dele skulle der heldigvis komme flere af.

Kirkelig musik

Den kirkelige musik har Margrete Grarup dog aldrig sluppet. I 2013 var hun atter korsanger, denne gang på Caroline Borello Lerches album med jazz- og popsalmer, Du siger det med blomster. Det var hendes første indspilning sammen med jazzbassisten Mads Vinding, som skulle spille en vigtig rolle i hendes karriere fremover.

Først kom dog albummet Mahalia Jackson Tribute, hvor Margrete Grarup endnu en gang stod i front. Mahalia Jackson Tribute er et projekt, der – ikke overraskende – hylder den store gospel-legende. Ud over Margrete Grarup består bandet af Jacob Mygind på saxofon, Niels Ole Sørensen på Hammondorgel og Ole Bech på guitar. Ole Bech har tidligere spillet med Grarup i Hasseris Kirkes Kor & Vokalgruppe (men er ikke den Ole Bech, som står i front for The Pocket Players!).

Mahalia Jackson Tribute spiller stadig spredte koncerter, men ovennævnte cd – en live-optagelse fra Vor Frue Kirke i Aalborg 2014 – er deres eneste udgivelse. Her spiller de traditionelle gospelnumre og spirituals som ”Amazing grace”, ”Joshua fit the battle of Jericho” og ”Didn’t it rain”, og man hører klart, at gospelgenren er én, der står Margrete Grarups hjerte nær.

Solist

Man hører også, at Margrete Grarup er en teknisk fremragende sangerinde. Hun er solistuddannet fra Nordjysk Musikkonservatorium i 2003, og kort efter Mahalia Jackson Tribute-cd’en fik hun sin chance som egentlig solist med albummet Walk with me (2016).

Albummet blev indspillet for Storyville Records i København, og bag sig havde Margrete Grarup et stjernebesat hold med blandt andre Mads Vinding (bas), Carsten Dahl (klaver), Marilyn Mazur (percussion), Poul Halberg (guitar) og Rasmus Stenholm (Hammondorgel).

Det er en vidtfavnende – og aldeles fremragende – plade, der foretager nedslag i jazzstandarder, blues og gospel og således viser mange af de aspekter, der former Margrete Grarups udtryk og talent. Walk with me indeholder desuden Margrete Grarups meget smukke medley af ”Strange fruit” og ”Summertime”, som er blevet en fast del af hendes live-repertoire.

Samarbejdet med Mads Vinding fortsatte på albummet Standards (2017), der er krediteret til Mads Vinding 4tet og atter udkom på Storyville. Her synger Margrete Grarup i et ensemble, der også genforener hende med Carsten Dahl. Niclas Campagnol på trommer fuldender kvartetten, som indspillede albummet live i Amager Bio i 2016.

Travlt år

2016 var et travlt år for Margrete Grarup. Ud over en kort gæsteoptræden på Sonny Møllers Episode II (Margrete synger kor på åbningsnummeret ”Drukket månen fuld”) fik hun en ny tjans i bluesbandet Grarup Allstars.

I januar mistede supergruppen Laugesen All Stars nemlig sin forsanger, da Birgitte Laugesen pludselig døde, kun 52 år gammel. Ud over det personlige tab stod bandet nu med en række allerede bookede koncerter og ingen forsanger. Margrete Grarup sagde ja til jobbet og trådte hurtigt til i det, der nu kom til at hedde Grarup Allstars.

Koncerter fra Aarhus og Næstved i 2016 kom til at danne grundlag for albummet That’s what love can do – live, som udkom året efter (læs anmeldelse her).

Duo

Michael Sunding og Margrete Grarup
Foto: Jakob Wandam

Margrete Grarup er imidlertid fortsat med at udforske mange forskellige musikalske avenuer, og snart begyndte hun at spille duo-koncerter med pianisten Michael Sunding (læs f.eks. her).

Denne kendes blandt andet fra Kenn Lending Blues Band, men lige som Margrete Grarup er han en genremæssig kamæleon, der spiller alt fra nordiske folkesange til salsa.

For eksempel udgav Michael Sunding i 2017 pladen The melodies of Nordic Christmas med Mads Vinding på kontrabas. Margrete Grarup sang Sundings egen “Rundt om træet, rundt i ring” sammen med Randi Winther og Michael Sunding selv.

Grarup og Sunding mødtes om en fælles kærlighed til jazz, blues, soul, gospel og pop, men fandt hurtigt ud af, at de også var fælles om et ønske om at afsøge flere musikalske græsgange. Det kom i 2019 til at udmønte sig i albummet PH på ny, hvor de spiller og synger deres egne, ofte jazzede arrangementer af ti Poul Henningsen-viser (læs mere her).

PH-projektet har vist sig at vække genklang hos mange, og Margrete Grarup og Michael Sunding har spillet mange koncerter med viserne landet over. P.t. arbejder de dog også på et gospel-orienteret pladeprojekt.

Kaare Norge

Sideløbende med Sunding-duoen fandt Margrete Grarup også tid til at indspille en ep sammen med den klassisk uddannede guitarist Kaare Norge. Margrete Grarup & Kaare Norge udkom i 2018 og indeholdt seks nordiske folkemelodier og viser. Duoen spillede også en række koncerter i foråret 2018 (læs mere her).

Også pianisten Esben Just har haft fornøjelsen af at indgå makkerskab med Margrete Grarup. De optrådte sammen med TipToe BigBand på Jam Days 2018 i Odense med et New Orleans-orienteret repertoire (læs anmeldelse her) og fik blod på tanden efter at gøre bigband-koncerterne til en tilbagevendende begivenhed.

Esben Just, Margrete Grarup og Basic Bigband
Foto: Frank Nielsen

Det er indtil videre blevet til et par koncerter med Basic Bigband, blandt andet i Tøjhuset i Fredericia (læs anmeldelse her).

Det næste pladeprojekt, vi kan vente fra Margrete Grarup, kunne meget vel blive det omtalte gospel-album med Michael Sunding. En kunstner med Margrete Grarups talent og eventyrlyst må man dog holde nøje øje med, for hun har altid mange jern i ilden. Bluesnews.dk følger hendes udvikling med stor interesse!