Dette års Blues Heaven Festival kommer til at finde sted den 11.-12. november, traditionen tro i Arena Nord i Frederikshavn.
Blues Heaven er Danmarks største bluesfestival og tiltrækker hvert år både internationale topnavne og publikum fra flere kontinenter. Kort efter at sidste års festival var vel overstået (læs anmeldelse her), påbegyndte Blues Heavens skaber og bagmand Peter Astrup arbejdet med at planlægge Blues Heaven 2022. Nu er de første mange navne kommet på plakaten, og vanen tro er der tale om et stærkt felt med spændende overraskelser.
Et godt tag
Amerikanske Sugaray Rayford vender tilbage til Blues Heaven, hvor han også optrådte i 2017 (se her). Den to meter høje blues- og soulsanger har et godt tag i det danske publikum, og han har optrådt i landet flere gange. Bluesnews.dk så ham hos Bluesforeningen Crossroads i Vejle i oktober 2017 (læs anmeldelse her), hvor han også gav et interview (læs her), og vi kan bevidne, at han er mand for et stærkt sceneshow.
Caron Nimoy ”Sugaray” Rayford er født i Texas i 1969. Han begyndte at synge blues med bandet Aunt Kizzy’s Boyz, med hvem han indspillede to album i 2004-2007. Efter et soloalbum, Blind alley (udsendt under navnet Sugaray i 2010), sluttede Sugaray Rayford sig til West Coast blues-supergruppen The Mannish Boys. Han indspillede to album med The Mannish Boys, hvoraf Double dynamite (2012) vandt en Blues Music Awards.
Selv har Sugaray Rayford været nomineret til 21 Blues Music Awards. Han vandt i ”Soul Blues Male Artist”-kategorien i både 2019 og 2020, og efter 2020-prisddelingen kunne han tillige kalde sig årets ”B.B. King Entertainer”. I år er han nomineret i samme kategori samt i “Instrumentalist – Vocals” og “Band of the Year” (Sugaray Rayford Band).
Som solist har Sugaray Rayford indtil nu udsendt fem album, og i denne måned udkommer hans sjette langspiller, In too deep. Sugaray Rayford har desuden indspillet med blandt andre Janiva Magness, Anthony Geraci, Bob Corritore og Walter Trout.
Fra Serbien
Det er efterhånden en del år, siden vi sidst så Ana Popovic på en dansk scene, men nu er hun altså på programmet til Blues Heaven 2022. Den 45-årige guitarist og sangerinde Ana Popovic stammer fra Serbien, hvor hun først slog sine folder i bandet Hush, men i 2001 sprang hun ud som solokunstner med albummet, der ligeledes hed Hush!, udgivet på tyske Ruf Records.
To år senere blev Ana Popovic som den første europæer nomineret til en Blues Music Award i ”Best New Artist Debut”-kategorien. I alt har hun været nomineret til syv Blues Music Awards, og i år er hun i betragtning i kategorien “Blues Rock Artist”. Efter i nogle år at have resideret i Holland bor Ana Popovic nu i USA.
Ana Popovic spiller moderne elektrisk bluesrock og er ikke bange for at inkorporere elementer af soul, funk og jazz. Intetsteds høres det tydeligt end på hendes ambitiøse 3 cd-album Trilogy, der udkom i 2016. Seneste studieudspil fra Ana Popovics side er den Keb’ Mo’-producerede Like it on top (2018), og i 2020 kom koncertoptagelsen Live for live.
Gjorde lykke
Lige som Sugaray Rayford har også 66-årige Chris Cain tidligere optrådt på Blues Heaven, hvor han gjorde lykke i 2019 (læs her). Efter at have indspillet på navnkundige Blind Pig Records i første halvdel af 1990’erne forsvandt Chris Cain fra bluesverdenens store spotlys i en årrække, men var fortsat aktiv og udgav plader på Patrick Fords (bror til Robben Ford) pladeselskab Blue Rock’it.
I de seneste år har Chris Cain dog atter fået større bevågenhed, først med albummet Chris Cain (udgivet af Little Village Foundation i 2017) og siden med Raisin’ Cain (2021), der begge resulterede i Blues Music Award-nomineringer. Raisin’ Cain var Chris Cains første udgivelse på det legendariske Alligator Records i Chicago og kan i år vinde i kategorierne “Album of the Year” og “Contemporary Blues Album”. Chris Cain er endvidere nomineret til Blues Music Awards som “Contemporary Blues Male” og “Instrumentalist – Guitar”.
Chris Cain er sanger og guitarist og kan ikke løbe fra sin B.B. King-inspiration, men han har også adskillige andre strenge at spille på, og for fans af moderne elektrisk blues skal der nok være noget at glæde sig til.
Kærlighed til bluesmusikken
Sangeren, guitaristen og sangskriveren Roy Rogers blev født i Californien i 1950 og begyndte i en tidlig alder at spille rock & roll, hvilket snart førte til en kærlighed til bluesmusikken. I 1976 dannede han en duo med Danny Burgin, og som Rogers & Burgin pladedebuterede de to år senere med A foot in the door.
Som solist debuterede Roy Rogers i 1985 med albummet Chops not chaps. Omtrent på dette tidspunkt blev Rogers endvidere inviteret til at slutte sig til John Lee Hooker’s Coast to Coast Blues Band. Samarbejdet blev frugtbart for dem begge, og Roy Rogers producerede Hookers store comeback-album The healer (1989) og tre efterfølgende album med legenden. På soundtracket til The hot spot (1990) spillede de to sammen med Miles Davis og Taj Mahal.
Samtidig fortsatte Roy Rogers med at turnere med sit band, The Delta Rhythm Kings, og udgive plader i eget navn, enten som solist eller i duo-samarbejder med Norton Buffalo, Shana Morrison, norske Reidar Larsen og The Doors-organisten Ray Manzarek. Det seneste udspil fra Roy Rogers er albummet Into the wild blue (2015).
Roy Rogers er anerkendt som en af sin generations bedste slide-guitarister. Han er flere gange nomineret til Blues Music Awards i ”Blues Instrumentalist – Guitar”-kategorien, lige som han har flere Grammy-nomineringer på cv’et både som udøver og som producer.
Jazzstudier
Pianisten Anthony Geraci blev født i 1954 i New Haven, Connecticut. Han begyndte allerede som fireårig at spille klaver og lod sig sidenhen uddanne på Berklee College of Music og Skidmore College med fokus på jazzstudier. I Boston gled han ind i det lokale jazz- og bluesmiljø og fik blandt andet mulighed for at agere opvarmning for Muddy Waters.
Det førte til kontakter med blandt andre Ronnie Earl og Sugar Ray Norcia, og i slut-1970’erne var Anthony Geraci med til at danne Sugar Ray & the Bluetones. Senere blev han tillige stiftende medlem af Ronnie Earl & the Broadcasters og spillede sideløbende med begge grupper. Anthony Geraci er fortsat medlem af The Bluetones og spillede for eksempel med dem i Bygningen i Vejle i 2017 (læs her) og på Blues Heaven samme år (læs her).
Anthony Geraci udgav sit første soloalbum i 2005, og flere fulgte. 2015’s Fifty shades of blue, udsendt under bandnavnet Anthony Geraci & the Boston Blues All-Stars, resulterede i de første fire af mange Blues Music Award-nomineringer, og i 2021 kunne Anthony Geraci endelig kalde sig vinder i kategorien ”Instrumentalist – Piano (Pinetop Perkins Piano Player)”.
Den 20. maj udkommer albummet Blues called my name med Anthony Geraci & the Boston Blues All-Stars, der ved denne lejlighed blandt andre omfatter Walter Trout, Sugar Ray Norcia og Monster Mike Wells. Dem har han næppe med, når Anthony Geraci & the Boston Blues All-Stars optræder på Blues Heaven, men vi ved, at han får følgeskab af sangeren Billy Price.
Billy Price, der er født som William Pollak i 1949 i New Jersey, er en af de tunge drenge på soul blues-scenen. Han begyndte karrieren som sparringspartner for Roy Buchanan i 1970’erne, inden han sprang ud som solokunstner i 1979. Siden har han udgivet en lang række plader, de seneste i samarbejde med Kid Andersen, der co-producerede både Reckoning (2018) og Dog eat dog (2019). Duet-pladen med nu afdøde Otis Clay, This time for real (2015), indbragte parret en Blues Music Award.
Jamme
Paul Lamb gæstede også Blues Heaven i 2019, hvor man kunne se ham jamme med Mike Sanchez, Toby Lee, Kenny ”Blues Boss” Wayne og Nick Moss (læs her). Og den 55-årige engelske mundharpespiller og sanger Paul Lamb er da også en særdeles velkendt gæst på de danske bluesscener, om end der er gået nogle år, siden han har spillet her med sit band The King Snakes.
Paul Lamb & the King Snakes har haft skiftende besætninger, siden de blev dannet som Blues Burglars i 1980’erne. Den herboende bassist Dave Stevens (som i dag spiller med H.P. Lange Big Gumbo og The Works) har for eksempel taget en tørn. Og Blues Heavens hovedmand Peter Astrup var ”executive producer” på deres 1992-album Shifting into gear.
I dag består Paul Lamb & the King Snakes af Paul Lamb (mundharpe og vokal), Chad Strentz (vokal og guitar), Ryan Lamb (guitar), Dino Coccia (trommer) og Rod Demick (bas). Deres seneste album hedder Live at the Royal Albert Hall og udkom i 2017. Paul Lamb er optaget i The British Blues Awards Hall of Fame.
Rådet bod
R.J. Mischo skulle have spillet på sidste års Blues Heaven, men måtte melde fra på grund af sygdom få dage forinden. Det bliver der rådet bod på til november, når han stiller op med gæsterne Alex Schultz og Franck Goldwasser.
Den 61-årige amerikaner R.J. Mischo spiller mundharpe i Chicago blues- og West Coast blues-traditionen, og som residerende i Californien regnes han som et af de fremmeste navne i sidstnævnte stilart, hvor han nævnes på linje med navne som Mark Hummel og Rod Piazza.
Guitaristen Alex Schultz har netop spillet i en årrække med Rod Piazza & the Mighty Flyers. Han har desuden gennem mange år arbejdet sammen med Tad Robinson, hvilket man for eksempel kunne opleve på Blues Heaven i 2019 (se her), og så har Alex Schultz i eget navn udsendt albummet Think about it (2005) samt to duo-plader med Raphael Wressnig.
Franske Franck L. Goldwasser flyttede til USA i 1983 og blev snart en del af den frodige vestkyst-bluesscene, hvor han blandt mange andre spillede med Percy Mayfield, Lowell Fulson og Jimmy McCracklin. I 1986-89 var Franck Goldwasser ”musical director” for McCracklin og blev kendt under navnet Paris Slim. Han har sidenhen spillet med en nærmest uendelig række af West Coast-koryfæer og været medlem af allstar-gruppen The Mannish Boys. Sideløbende har Goldwasser dyrket en solokarriere, der senest har udmøntet sig i det velanmeldte album Sweet little black spider (2020), co-produceret af Kid Andersen.
Højt respekteret
Alabama Mike, som er født Michael A. Benjamin i 1964, sjovt nok i staten Alabama, er måske ikke et navn, der klinger velkendt i alle bluesfans’ ører. Ikke desto mindre er han en højt respekteret sanger og sangskriver, som på listen over sine samarbejdspartnere kan skrive navne som R.J. Mischo, John Németh, Anson Funderburgh, Bob Corritore, Billy Price, Kid Andersen og Rick Estrin.
Det er med andre ord igen West Coast-subgenren, vi bevæger os i. Alabama Mike flyttede til Californien i 1983 efter at være vokset op med gospel og have sunget i kirkekor. Han spillede sit første professionelle job i 1999 og udgav sit debutalbum, Day to day, ti år senere. Siden er det blevet til flere cd-udgivelser, både som bandleder og som featured vokalist hos Andy T Band og Junior Watson.
Endvidere dannede Alabama Mike den akustiske trio The Hound Kings sammen med Scot Brenton og Anthony Paule; de udgav albummet Unleashed i 2013, hvilket udløste Alabama Mikes anden Blues Music Award-nominering.
Det seneste solist-udspil fra Alabama Mikes side er Hip you to my blues (2019), hvor han bakkes op af blandt andre Kim Wilson og Big Jon Atkinson.
Skandinaviske
Da den svenske guitarist, sanger og sangskriver Sven Zetterberg døde i 2016, mistede den skandinaviske blues- og soulverden en af sine mest elskede og anerkendte kunstnere. På Blues Heaven 2022 hyldes Zetterberg af en gruppe af sine landsmænd.
Forrest i “Tribute to Sven Zetterberg” står sangeren og guitaristen Bo Karlsson, der som frontfigur i bandet Mr. Bo & the Voodooers har besøgt Danmark mange gange. Desuden hørtes han for eksempel på Randers City Blues Festival 2017 akkompagneret af bassisten Mikael Fahleryd (læs her).
Mikael Fahleryd spillede også med Sven Zetterberg kort inden dennes død, og han er også med på Blues Heaven 2022. Fra Zetterbergs eget band kommer også Carl ”Calle” Brickman på keyboards og Jim Ingvarsson på trommer. Marino Valle på mundharpe og vokal runder ”Tribute to Sven Zetterberg”-bandet af.
Et stort følge
Den tyske guitarist og sanger Kai Strauss var med på Blues Heaven 2021, om end for en kort bemærkning, idet han optrådte som gæsteguitarist på et par numre i Kat Riggins’ sæt både i Arena Nord og på Freddy’s Bar (læs her).
Kai Strauss, der er født i 1970, har netop spillet et par koncerter i Danmark, men han har også et stort følge her til lands, som elsker hans elektrificerede Texas- og West Side Chicago blues.
Kai Strauss er leder af sit eget band Kai Strauss & the Electric Blues All Stars, men har også kunnet opleves på dansk grund med Vega Strauss Band (sammen med amerikanske Tony Vega) (læs her).
Costa Rica
Costa Rica er ikke just kendt for at producere store internationale blueskunstnere, men det kan ikke desto mindre blive tilfældet med guitaristen og sangeren Jose Ramirez. Faktisk er han allerede godt på vej: Jose Ramirez’ første album, Here I come (2020), blev produceret af Anson Funderburgh og indspillet med førsteklasses musikere som Jim Pugh, Wes Starr og The Texas Horns.
Albummet resulterede i en Blues Music Award-nominering i kategorien ”Best Emerging Artist Album”. Siden har Jose Ramirez skrevet kontrakt med det hæderkronede pladeselskab Delmark Records som den første latinamerikanske kunstner nogensinde.
Jose Ramirez er altså en kommende stjerne og har allerede spillet sammen med for eksempel Buddy Guy, Janiva Magness, Mark Hummel og nu afdøde Bryan Lee. Han er klar til at træde ind i bluesens superliga, og meget passende hedder Jose Ramirez’ første album på Delmark Major league blues. Det udkommer den 18. marts og har den netop afdøde Jimmy Johnson som gæst.
Horntrio
Som det er blevet tradition på Blues Heaven Festival, bliver horntrioen The Bender Brass stillet rådighed for dem af de optrædende, der måtte ønske at udvide den musikalske palet med noget blæserfylde.
The Bender Brass består af Mark Earley på barytonsaxofon, Doug Woolverton på trompet og Jimmy Carpenter på tenorsaxofon – alle tre musikere med alenlange cv’er, både hvad angår indspilninger og koncertvirksomhed.
Flere navne vil blive offentliggjort, efterhånden som festivalen nærmer sig. Bluesnews.dk følger naturligvis udviklingen. Læs mere om Blues Heaven 2022 på festivalens hjemmeside her.