ROSA – Dansk Rock Samråd har offentliggjort de nominerede til dette års Danish Music Awards (DMA) Blues. Det er netop ROSA, der sammen med Tempi, JazzDanmark og Turbinen i Randers arrangerer DMA Blues.
Som vi tidligere har fortalt her på Bluesnews.dk, vil vinderne blive annonceret og priserne overrakt ved en ceremoni i Ridehuset i Randers onsdag den 16. august, hvor Sahra da Silva agerer konferencier.
Der skal uddeles fire priser fordelt på lige så mange kategorier, og i kategorien Årets Danske Bluesudgivelse er de følgende nomineret:
Thorbjørn Risager & the Black Tornado: Navigation blues
Bluesnews.dk skrev blandt andet: ”Først og fremmest spiller Thorbjørn Risager & the Black Tornado bare fedt … Navigation blues er en plade med mange forskellige stemninger og stilmæssige afstikkere. Der er klart en helhedsfornemmelse – fordi The Tornados lydlige identitet er så veldefineret – men der er også en progression fra bandets velkendte miks af urban blues og southern soul og gennem elementer som New Orleans R&B, rockabilly og poprock, og man ender et ganske andet sted, end man begyndte … Det er en eventyrlysten og uforudsigelig plade, og uanset hvad man måtte synes om dens forskellige stilmæssige retninger, må man konstatere, at bundniveauet er højt. Navigation blues indeholder tilmed nogle af bandets bedste øjeblikke” (læs hele anmeldelsen her).
Pay Day: Getting there
Bluesnews.dk skrev blandt andet: ” … der er sket lidt af et spring fra The Vibe recordings, for hvor fokus dengang var indstillet på klassisk Chicago blues – en stil, som Mukherjee & co. viste, at de bestemt mestrer – er Getting there i langt højere grad et udtryk for Oscar Mukherjees egen kunstneriske identitet. Hans karakteristisk tilbagelænede, breezy californisk-lydende fremførelse præger numrene, hvad enten det drejer sig om uptempo jump blues eller dæmpede ballader … fans af The Mukherjee Development vil finde masser at glæde sig over, samtidig med at Oscar Mukherjee og Pay Day også servicerer lyttere, som fortrækker den mere bluesorienterede del af hans oevre … vi har at gøre med et musikerhold, hvis optræden ufravigeligt er kendetegnet af god smag. Og det samme kan siges om Getting there” (læs hele anmeldelsen her).
Trouble Cats: Hard facts & poetry
Bluesnews.dk skrev blandt andet: ”Fundamentet er urban, elektrisk blues, men med fuldstændig selvfølgelige forgreninger mod swing, jump blues, rock & roll og sågar zydeco … Selvfølgelige, fordi Trouble Cats spiller med en teknisk soliditet og et swingende sammenspil, der bunder i årtiers erfaring som enhed (tre fjerdedele af orkestret har spillet sammen siden 1987) og en intuitiv bluesforståelse hos fire musikere, som også hver især har udforsket bluesens forskellige afkroge i diverse musikalske sammenhænge … Trouble Cats er så gode som nogensinde på Hard facts & poetry, en rigtig band-plade, der får det bedste frem i de fire medlemmer og viser deres styrke som enhed” (læs hele anmeldelsen her).
The Manic Blues: Out of nowhere
Bluesnews.dk skrev blandt andet: ”Martin Skaastrup spiller ganske smagfuldt albummet igennem med en muskuløs, men ikke tromlende stil … Selv om grundtonen Jais Eriksens og Martin Skaastrups sange er dyb og sumpet, er danseskoene også tilgodeset på Out of nowhere … Det kræver måske et par gennemlytninger at komme ud over det tunge førstehåndsindtryk, men dels bemærker man så også finesserne heri – Rasmus Stenholms små orgelfinurligheder er for eksempel en fornøjelse – dels hører man, at der faktisk er meget mere i The Manic Blues end sumpet bluesrock” (læs hele anmeldelsen her).
Big Creek Slim & Rodrigo Mantovani: Stone in my heart
Bluesnews.dk skrev blandt andet: ” … indspilningstidspunktet er sådan set ligegyldigt, for musikken er aldeles tidløs. Altså forstået på den måde, at pladen lige så nemt kunne have været optaget i det førkrigs-USA, der udgør Big Creek Slims musikalske univers. Det er akustisk blues uden omsvøb, og det er – selvfølgelig, fristes man til at sige med Big Creek Slims hidtidige produktion in mente – hamrende godt lavet … Hvad skal man snart sige? Big Creek Slim har udgivet endnu et album, og endnu en gang er der tale om en bluesplade i verdensklasse” (læs hele anmeldelsen her).
Uffe Steen Trio & Vestbo Trio: Grooves
Bluesnews.dk skrev blandt andet: ”Grooves har en organisk lyd, men også den tilbagelænede, cool finesse, der kendetegner begge guitarister. Det er ualmindeligt lækker instrumental guitarmusik … Alt dette gør Grooves til en lytteoplevelse med mange lag og finurlige krøller, som åbenbarer sig mere og mere ved gentagne gennemlytninger. Det er smagfuld, behagelig og blid musik, men ingenlunde easy listening. Sagen er blot, at når Michael Vestbos og Uffe Steens guitarer bider fra sig, gør de det med stil (læs hele anmeldelsen her).
Går igen
Flere af de nominerede kunstnere i ovennævnte kategori går igen i feltet af navne, som er i spil til Blues Liveprisen. Både Trouble Cats og Thorbjørn Risager & the Black Tornado er nomineret, og det samme er Uffe Steen som medlem af Shades of Blue, der i øvrigt vandt liveprisen i 2018 (læs her).
Desuden har man valgt at nominere sangerinden Sahra da Silva, dansk blues’ mangeårige bannerførere Kenn Lending Blues Band og Niels Nello Mogensens Nello & the Helping Hand Blues Band.
Temmelig forskellige
Nybrudshæderen Ud af det Blå-Prisen skal finde sin modtager blandt seks temmelig forskellige navne. Roots-sangerinden og singer/songwriteren Katrine Schmidt er atter nomineret; hun var også i spil til prisen i 2022. Oscar Mukherjees bluesband Pay Day har modtaget endnu en nominering, og faktisk blev Oscar Mukherjee selv tildelt netop denne pris i 2021 (læs her).
Den københavnske, New Orleans-orienterede pianist og sanger Chris Copen er også bragt i spil til Ud af det Blå-Prisen, og det samme er den instrumentale surf-med-mere-gruppe Las Palmeras med Rune Højmark, Ronni Boysen, Thomas Crawfurd og Morten Ankarfeldt. Endelig kan det nye jyske band The Manic Blues (Henrik Bruhn, Martin ”Big” Skaastrup, Lars Møllenberg og Jais Kurečko Eriksen) bryste sig af endnu en nominering i år.
Den sidste pris, der skal uddeles, er ildsjælsprisen Årets Hoochie Coochie Man. Vanen tro er der ikke offentliggjort nominerede i denne kategori, så man må vente til den 16. august med at få spændingen udløst. Det er naturligvis også tilfældet, for så vidt angår de endelige vindere af prisen for Årets Danske Bluesudgivelse, Blues Liveprisen og Ud af det Blå-Prisen.
Der er stadig få ledige pladser til prisfesten, hvor man ud over selve prisoverrækkelsen kan høre live-musik med blandt andre Twang, Kira Skov og Pay Day. Billetter kan købes her.