Efterårets bluesforsyning i Silkeborg

Erja Lyytinen

Tekst: Jakob Wandam

B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association er navnet på foreningen, der står for at holde silkeborgenserne forsynet med bluesmusik. B’Sharp har eksisteret siden 1995 og arrangerer hvert år koncerter med både danske og udenlandske blueskunstnere.

Programmet for efteråret 2022 ligger klar, og alle sæsonens koncerter finder sted på spillestedet Rampelys, Bindslevs Plads 6 i Silkeborg. Man kan læse mere om de praktiske forhold, herunder billetsalg og -priser samt medlemskab, på B’Sharps hjemmeside her.

Alverdens ingredienser

H.P. Lange Big Gumbo
Foto: Frank Nielsen

Den første koncert løber af stablen allerede på lørdag, den 10. september, og det er kvartetten H.P. Lange Big Gumbo, der leverer musikken. H.P. Lange er en af de mest erfarne og også mest flittigt turnerende kunstnere på den danske bluesscene. Hans karriere strækker sig over mere end 30 år, og ud over at have lyttet intenst til delta blues-mestre som Charley Patton og Robert Johnson har H.P. Lange også i en periode boet i New Orleans.

Her studerede han blandt andre John Mooney, men han lærte også at lave en god gumbo – New Orleans’ karakteristiske krydrede gryderet, der kan indeholde alverdens ingredienser, alt efter kokkens temperament. H.P. Lange tog indtrykkene med sig hjem til Danmark, og i 2019 besluttede han for alvor også at lade gumbo-filosofien tegne hans tilgang til musikken.

H.P. Lange
Foto: Frank Nielsen

Han døbte sit band om til H.P. Lange Big Gumbo og lancerede samtidig en musikalsk stil, der blandede country bluesen med oldtime-folkemusik, cajun og bluegrass med mere. Det udmøntede sig i albummet I feel fine (læs anmeldelse her), som i 2020 løb med en Danish Music Award i kategorien Årets Danske Bluesudgivelse. Siden da har H.P. Lange som solist udsendt albummet Solo (læs anmeldelse her).

I H.P. Lange Big Gumbo har H.P. Lange (guitar, banjo og vokal) allieret sig med ligesindede, som efterhånden alle har spillet med ham i en årrække. Niels Bonefaas (violin og banjo) har baggrund i folkemusikken og sluttede sig Langes band omkring 2015. Jens Kristian Dam (trommer) har været med i et par år mere og har desuden spillet endnu længere med Mike Andersen. Nyeste navn i opstillingen er Dave Stevens (kontrabas), som tidligere spillede med Paul Lamb & the King Snakes og Mike Andersen Band, og som også kan ses med rock & roll-bandet The Works.

Smagsprøver

Erja Lyytinen

Lørdag den 24. september er der besøg fra Finland, når guitaristen og sangerinden Erja Lyytinen optræder på Rampelys. Og mon ikke hun giver smagsprøver på sit kommende album, Waiting for the daylight, der udkommer den 7. oktober?

Det er studiealbum nummer tolv fra Erja Lyytinen, som debuterede med Attention! i 2002. Tre år senere skrev hun kontrakt med det tyske pladeselskab Ruf Records, der flere gange sendte hende på landevejene som en del af Blues Caravan-konceptet. I dét regi besøgte hun Rampelys i 2008, og siden har hun været i Danmark adskillige gange med sit eget band. Det består i 2022 af Harri Taitonen (tangenter), Tatu Back (bas) og Iiro Laitinen (trommer).

Erja Lyytinen spiller både bluesrock og mere traditionel Chicago blues. Blandt andet er hun en særdeles habil fortolker af Elmore James, hvis slide-guitarspil har været en vigtig inspirationskilde. Erja Lyytinen har desuden flirtet med hill country blues og indspillede til sit 2006-album Dreamland blues med David Kimbrough, Kinney Kimbrough og Lightnin’ Malcolm.

Prisbelønnet instrumentalist

Hvis ens begejstring for bluesmusikken ikke begrænser til at lytte til den, og man også gerne vil spille selv, er det bare med at dukke op på Rampelys søndag den 2. oktober. Her er der nemlig Blues Jam med multiinstrumentalisten Perry Stenbäck som jamvært. Perry Stenbäcks hovedinstrument er guitaren, og han er en prisbelønnet instrumentalist, som også spiller alskens andre strengeinstrumenter som guitar, nyckelharpe, mandolin, banjo, dobro og steelguitar.

Perry Stenbäck
Foto: Emil Andresen

Det gør han blandt andet i Sebastians orkester og i sit eget foretagende Perry Stenbäck & Dekandansorkestern, et alsidigt projekt, der gør sig i viser, folk, blues og jazz med mere. Som navnet måske afslører, stammer Perry Stenbäck fra Sverige, men han har boet i Danmark siden 1994. Her spiller han også i folkemusikbandet Bragr og med sit band Les Elegantiers (læs for eksempel her, og læs Bluesnews.dk’s interview med Perry Stenbäck her).

Desuden har Perry Stenbäck undervisningserfaring med guitarspil på alle niveauer fra folkeskole til konservatorium – og har skrevet guitarskolen Bedre greb om spaden (2015) – så han er helt sikkert den rette til at styre en jam. Det er gratis at deltage og gratis at være med som publikum.

Baggrund i gospel

Shanna Waterstown
Foto: Frank Nielsen

Amerikanskfødte Shanna Waterstown har efterhånden besøgt Danmark ganske mange gange, og lørdag den 15. oktober vender hun tilbage til Rampelys. Med sig har hun sit faste svensk/italienske turnéband bestående af Maxie Freeman (guitar), Mino Berlano (bas) og Gianpaolo Feora (trommer).

Det er omtrent samme opstilling, som Shanna Waterstown optrådte med, da Bluesnews.dk oplevede hende i Brønshøj i 2020 (læs her).

Shanna Waterstown har baggrund i baptistkirkens gospel og lyttede i sine formative år også til Motown-soul og country. I dag synger hun blues og rhythm & blues – dels covernumre af for eksempel Koko Taylor og Big Mama Thornton, og ikke mindst sine egne sange. Dem har hun indspillet en dusin af på debutalbummet Inside my blues (2008), der blev genudgivet i 2011 som A real woman. Og et nyt album har været under udarbejdelse gennem længere tid.

Med åbne arme

B’Sharp og Silkeborg-publikummet tager altid imod med åbne arme, når det tyske band B.B. & the Blues Shacks melder sin ankomst. Og det gør de erfarne germanere lørdag den 5. november.

B.B. & the Blues Shacks
Foto: Frank Nielsen

Faktisk var orkesteret forbi Silkeborg så sent som på dette års Riverboat Jazz Festival i juni (læs mere her). Dengang var det dog sammen med sangerinden Bonita Niessen og under navnet Bonita & the Blues Shacks. Til november står bandet på egne ben, hvilket vil sige, at det er med Michael Arlt (vokal og mundharpe) i front. Som altid er han flankeret af broderen Andreas Arlt (guitar) samt Fabian Fritz (tangenter), Henning Hauerken (bas) og André Werkmeister (trommer).

B.B. & the Blues Shacks spiller West Coast-orienteret blues med afstikkere til både Chicago blues, jump blues og southern soul, og det har de gjort gennem mere end tre årtier og på mere end 20 albumudgivelser. Den seneste, Breaking point, udkom sidste år, og som sædvanlig var der tale om den højenergiske og udadvendte bluesmusik, der også kendetegner B.B. & the Blues Shacks’ sceneoptræden.

Dén stil har skaffet bandet mange fans, hædersbevisninger og spillejobs på store festivaler både i Europa og i USA og Australien.

Internationalt

Thorbjørn Risager
Foto: Frank Nielsen

Et dansk bluesband, der også forstår at begå sig internationalt, er Thorbjørn Risager & the Black Tornado. Orkestret skrev tidligere i år kontrakt med Provogue Records (læs her), og når de fredag den 18. november spiller på Rampelys, har de helt sikkert eksemplarer af deres nye album Navigation blues med. Det udkommer nemlig den 30. september på det nederlandske pladeselskab.

Thorbjørn Risager & the Black Tornado har heddet sådan siden 2014, men reelt har de fleste af bandets medlemmer spillet sammen, siden de debuterede som Thorbjørn Risager Blue7 i 2004 – og før da var både Thorbjørn Risager (vokal og guitar) og Søren Bøjgaard (bas) med i Blue Magic. I dag fuldendes besætningen af Emil Balsgaard (tangenter), Joachim Svensmark (guitar), Martin Seidelin (trommer), Hans Nybo (saxofon) og Peter W. Kehl (trompet).

I Thorbjørn Risager har bandet ubetinget en af landets mest markante sangstemmer, og der skal også en stærk vokal til, når orkestret med sin fyldige lyd tordner sig igennem et selvkomponeret repertoire af blues, R&B, soul og rock. At Thorbjørn Risager & the Black Tornado kan piske en stemning op i Silkeborg, beviste de for eksempel ved B’Sharps 25-års jubilæumskoncert i 2020 (læs her).

Supergruppen

Året bliver sluttet af med manér, når supergruppen Grarup Allstars spiller efterårsprogrammets sidste koncert lørdag den 3. december. Også de er albumaktuelle, for cd’en Steamrolling live udkom tidligere i år (læs anmeldelse her).

Uffe Steen og Margrete Grarup
Foto: Frank Nielsen

Steamrolling live er bandets album nummer to med sangerinden Margrete Grarup i front. Gruppen blev oprindelig dannet som backingband for Birgitte Laugesen og udsendte et enkelt album som Laugesen All Stars i 2014. Efter Laugesens død i 2016 fortsatte orkestret altså med Margrete Grarup, og siden har de markeret sig som et af de bedste livebands på den danske bluesscene.

Det er da også folk fra cremen af dansk blues og relaterede genrer, der udgør Grarup Allstars. Margrete Grarup synger blues, jazz og gospel som solist og med blandt andre Mahalia Jackson Tribute og Michael Sunding. Niels Nello Mogensen (bas) spiller med Johnny Madsen og med sit eget Nello & the Helping Hand Blues Band. Uffe Steen (guitar) kendes fra blandt andet Shades of Blue og sin Uffe Steen Trio.

Rasmus Stenholm
Foto: Frank Nielsen

Niels Mathiasen er go-to-saxofonist på den aarhusianske musikscene og spiller med blandt andre Ole Bech, The Works og Loveless Blue Jazz Quintet. Rasmus Stenholm (orgel) fungerer som solist og som frontmand i Stenholm & the Melting Pot. Og Esben Bach (trommer) spiller for eksempel sammen med Uffe Steen i jazzsalme-foretagendet Organic3.

I Grarup Allstars finder de seks supermusikere fælles referencepunkter i blues, soul, jazz og gospel, og det er altid ensbetydende med en god koncertoplevelse (læs for eksempel her).