Fornemt forårsprogram 2019 hos Crossroads

Tekst: Peter Widmer     

Bluesforeningen Crossroads i Vejle, der fylder tyve år i år, er klar med forårsprogrammet 2019.

Crossroads afholder sine koncerter i Bygningen, der ligger centralt i Vejle, og det er en veritabel perlerække af bluesoplevelser, der venter i første halvdel af indeværende år.

Forårssæsonen starter dog allerede om eftermiddagen søndag den 20. januar 2019, hvor Crossroads holder 20-års jubilæum (læs her).

De reelle koncerter, som Crossroads afholder, er der seks af, og der lægges ud med den første af disse lørdag den 26. januar kl. 20, hvor odenseanske The Blues Brothers Souvenir Show trykker den af.

Gang i den

The Blues Brothers Souvenir Show

Det tolv m/k store, rutinerede orkester har 30 år på bagen. Gennem mange sæsoner har de hvert år lagt både trofaste gamle og nye publikummer ned med deres legendariske juleshows på spillestedet Posten i deres hjemby, som de for eksempel gjorde det sidste år (læs anmeldelse her).

I det hele taget har både de to morsomme frontfigurer – ”Jake & Elwood Blues” – samt orkesterets andre kompetente medlemmer det med at blæse deres publikummer bagover, hvor end de spiller, og de har været langt omkring.

Om det så er alene eller med indbudte gæster, der gennem årene blandt andre har talt notabiliteter som Mike Andersen, Peter Belli og Kim Larsen, drejer det sig for folkene, der udgør The Blues Brothers Souvenir Show, om at holde en kæmpefest.

Med udgangspunkt i de rhythm & blues- og soul-numre, som for eksempel kan høres på soundtracket til kultfilmen The Blues Brothers (1980), samt et forrygende sceneshow, vil The Blues Brothers Souvenir Show utvivlsomt få sat godt gang i den, når de runder Bygningen i Vejle og giver koncert hos Crossroads den 26. januar.

Ganske særlig

Søndag den 24. februar, kl. 15 står den på en ganske særlig koncert hos Bluesforeningen Crossroads, som man kun får chancen for at opleve denne ene gang, for koncerten er en absolut engangsforeteelse. Koncerten er døbt Kent Thomsen & Friends: ”Lei sings the Blues.” Solist: Lei Moe.

Lei Moe

Lei Aloha Moe og søsteren Lupe Tina Moe stammer begge fra Hawaii og har gennem 40 år sunget kor for Gud og hvermand inden for dansk rytmisk musik. Dog mest for sidstnævnte, og herunder hører navne som Hanne Boel, den eminente jazzpianist Ole Koch Hansens Sekstet og ikke mindst Peter Belli & de Nye Rivaler.

Desuden har Lei, Lupe og deres bror Lanni Tau Moe haft deres eget enormt populære band Skunk Funk, og Lei og Lupe har endvidere været med i andre bands. Imidlertid var det i løbet af deres femten år sammen med Peter Belli & de Nye Rivaler, at deres bandkollega – Kent Thomsen – og Lei fostrede tanken om at spille noget blues sammen en skønne dag, og dét gør de så nu.

Den jyske guitarist, sanger og sangskriver Kent Thomsen er helt unik. Ingen kan bøje en guitarstreng, som han kan, og han har sin helt egen tone. Ingen synger som Kent Thomsen, om det så er på dansk eller på engelsk.

Kent Thomsen
Foto: Frank Nielsen

Han er en sand bluessanger og bluesguitarist. Kent Thomsen er den ægte vare. Tilmed skriver han fremragende, underfundige tekster på dansk. Hør blot albummet Så’n er det med Kent Thomsen & de Dyre Drenge (2012). Læg i øvrigt også øre til Thomsen-Nello-Hansen cd’en Three chords and the truth (2013), hvor de tre fortolker traditionelle engelsksprogede bluesnumre (læs i øvrigt her).

Ved denne koncert er det imidlertid Lei Moe, der er i centrum, og det bliver en helt speciel oplevelse at høre hende sammen med et stjernehold af musikere, der består af: Kent Thomsen på guitar, Ronni Boysen på guitar, Knut Henriksen på bas, Rasmus Stenholm på orgel og Mads ”Tiny” Andersen på trommer.

Blues og roots

Lørdag den 16. marts kl. 20 er der akustisk blues og roots-duokoncert med den hollandske guitarist, sanger og sangskriver Hans Theessink og den danske guitarist Knud Møller, der også synger kor.

Knud Møller og Hans Theessink

Begge er de garvede musikere med stor erfaring, og sammen udgør de en sublim enhed, der er mere end værd at lytte til.

Hans Theessink, der er født i 1948, og som i en årrække har boet i Wien, Østrig, har et veritabelt hav af album-udgivelser bag sig. Omkring tyve stykker er det blevet til indtil videre.

Desuden har han hele to gange scoret sit adopterede hjemlands Amadeus Music Award for fineste udgivelse i kategorien Jazz World Blues. Foruden den akustiske guitar spiler han også mandolin.

Stærkt i Hans Theessinks produktion står albummet Delta time fra 2012, som han indspillede sammen med den velestimerede amerikanske rhythm & blues-, blues- og soulsanger Terry Evans. På pladen hørtes også legendariske Ry Cooder, og albummet holder endnu.

Koncerter i Danmark

Hans Theessink (forrest)
Foto: Jakob Wandam

Terry Evans døde den 20. januar sidste år, men nåede blandt andet at runde Danmark sammen med Hans Theessink, hvor de gav flere koncerter sammen.

For eksempel rundede de B’Sharp, Silkeborg Rhythm & Blues Association, hvor de gav koncert den 7. november 2008.

Hans Theessink er i besiddelse af en varm barytonstemme, der går lige i hjertekulen på de fleste lyttere, og dertil kommer hans overbevisende guitarbehandling.

Hans Theessink er absolut ikke hvem som helst, men er en med rette værdsat musiker, hvis koncerter altid er værd at overvære, og så snakker Hans Theessink udmærket dansk!

Alsidig

Det samme gælder den nordjyske guitarist Knud Møller, som et hav af mennesker har hørt ved adskillige koncerter.

Knud Møller
Foto: Jakob Wandam

Egentlig er Knud Møller uddannet på konservatoriet som violinist, men i mange år har guitaren været hans foretrukne instrument, som han har luftet i flere forskellige sammenhænge.

For mange vil han være kendt som Johnny Madsens guitarist, men adskillige publikummer har også oplevet ham som en del af aftenens duo, for Hans Theessink og Knud Møller har samarbejdet i nogle år (læs f.eks. her).

Knud Møller kan endvidere høres på flere indspilninger med Johnny Madsen. Desuden med Nalle og Hans Theessink, for eksempel på de tre udmærkede album Live og Goin’ down slow samt Goin’ down slow 2.

Der er lagt op til en varm aften med to hyperkompetente musikere, når Theessink og Møller træder op hos Crossroads.

Super-soul blues

Lørdag den 30. marts kl. 20 er der super-soul blues på menuen hos Crossroads. Her giver nemlig ingen ringere end den afroamerikanske blues- og ikke mindst soul-mand Johnny Rawls & band koncert.

Johnny Rawls

Med et karriereforløb, der spænder over 50 år, er den 68-årige, sanger, sangskriver, guitarist, bassist og tangentspiller Johnny Rawls en yderst erfaren herre, der virkelig formår at få sin musik ud over scenekanten og godt tag i ethvert publikum.

Han er også i træning, for han har i længere tid rundet op mod 200 koncerter om året, så han er temmelig vant til at stå over for et publikum og ved, hvordan koncertgængere skal tackles.

Johnny Rawls, der stammer fra Mississippi, har små 20 album bag sig, og indspilningskarrieren startede med det glimrende album Here we go i 1996.

Varemærke

Johnny Rawls har et klart varemærke, nemlig ”soul blues,” hvor han trækker på 1950’ernes og 1960’ernes rodfæstede tradition inden for dette idiom. Imidlertid er både hans sangstil og guitarspil helt i takt med 1990’ernes soul blues, og hans lyd er skarp.

Men ikke nok med det. Johnny Rawls er også musikproducent, er respekteret som musiker i store dele af verden og er blevet overdænget med nomineringer og priser som W.C. Handy Awards (nu Blues Music Awards) og hæder via det amerikanske blues-tidsskrift Living blues og sammes Living Blues Critics Poll Awards.

Johnny Rawls begyndte at spille musik i en tidlig alder og backede tidligt i sin karriere folk som Joe Tex og The Sweet Inspirations. I 1985 indledte Johnny Rawls sin solokarriere, og siden er det gået slag i slag.

Blandt andet blev hans 2017-album Waiting for the train i 2018 nomineret til en Blues Music Award som årets soul blues-album, såvel som Johnny Rawls selv blev nomineret til prisen som årets mandlige soul blues-kunstner, og for få dage siden blev det annonceret, at han er nomineret i de samme to kategorier for sit 2018-album I’m still around.

Til koncerten hos Crossroads medbringer Johnny Rawls organisten Alberto Marsico samt The Özdemirs: Erkan Özdemir på bas og dennes to sønner Kenan Özdemir på guitar og Levent Özdemir på trommer.

The Özdemirs gæstede i øvrigt Crossroads i 2015 (læs her) og kunne desuden opleves på Horsens Blues Festival det følgende år (læs her).

Det bliver klart et glædeligt genhør med denne trio for dem, der har oplevet The Özdemirs før. Med Johnny Rawls i front, og med Alberto Marsico og The Özdemirs som fødselshjælpere, er der lagt op til et brag af en soul blues-koncert, man ikke bør snyde sig selv for.

Flagskib

Lørdag den 27. april kl. 20 er det det gennem mange år store danske blues-flagskib – legendariske Shades of Blue – der går på scenen hos Crossroads.

Shades of Blue

Kender man ikke Shades of Blue, er det sandelig på tide, at man kommer til det, for dette fremragende orkester er slet ikke til at komme udenom på den danske bluesscene, og enhver koncert med Shades of Blue er værd at overvære (læs for eksempel her). Sådan har det været siden sen-1980’erne, hvor Shades stak snuden frem for første gang.

Med de musikalske rødder fast forankret i Chicago blues debuterede det dengang 100 % Aarhus-baserede band vovet med live-albummet Shades of Blue i 1989.

Det var dog først med den aldeles fortrinlige og langtidsholdbare opfølger, studiealbummet On a mission from Muddy Waters fra 1992, at Shades of Blue slog deres navn fast på pladefronten, medens de fastholdt og udvidede deres koncertaktiviteter.

På de to første album bestod bandet af sangeren James Loveless, guitaristen Uffe Steen, bassisten Morten Brauner, trommespilleren Esben Bach og organisten Stefan Borum.

Pause

Imidlertid blev Stefan Borum ramt af fast arbejde og forlod orkesteret. James Loveless blev ramt af længerevarende sygdom, Esben Bach flyttede til København, hvor han blandt andet fik en trommetjans hos Kenn Lending Blues Band, og man besluttede at sætte Shades of Blue på pause.

Shades of Blue
Foto: Frank Nielsen

Bandet kom dog forrygende stærkt igen i ny udgave som Shades of Blue mk II med det aldeles fremragende dobbelte live-album Feels like the first time i 2007, og så var Shades of Blue i gang igen. Bandet bestod nu – og består stadig af – superguitaristen Uffe Steen, den unikke vokalist James Loveless, den klippefaste bassist Morten Brauner og den bundsolide trommeslager Claus Daugaard.

Og rigtig godt er det gået for Shades of Blue, der for længe siden droppede “mk II”, for i 2018 fik bandet endelig den officielle anekendelse, de burde have fået for mange år siden, nemlig i form af Årets Blues Livepris (læs her). Uffe Steen modtog i øvrigt samme pris i 2017 (læs her).

I 2011 kom studiealbummet Do right by me. Det er jo et par dage siden, og man kan kun håbe på et nyt album fra Shades of Blue inden alt for længe. Indtil da kan man så nyde dette sublime bluesband på diverse musikscener, hvor de med fast garanti giver den max gas, hver gang de spiller, og ikke to koncerter er ens. Der er altså virkelig noget at glæde sig til, når ”Shades” spiller op hos Crossroads i Bygningen i Vejle den sidste lørdag i april.

West Coast blues

Fredag den 17. maj kl. 20 afslutter Crossroads forårssæsonen med en gang gedigen West Coast blues. Aftenens koncertnavn er nemlig intet mindre end det amerikanske Junior Watson & Mitch Kashmar Band, der har til huse i Californien.

Junior Watson & Mitch Kashmar Band
Foto: Peter Widmer

Orkesteret består af guitaristen Junior Watson, mundharpemanden og sangeren Mitch Kashmar og deres to fine medmusikere, bassisten Bill Stuve og trommeslageren Andrew Guterman.

Frontfigurerne er selvsagt Junior Watson og Mitch Kashmar, der backes af to yderst kompetente medmusikere, og på en scene fremstår de fire musikanter som en velfungerende enhed.

Dette kunne man for eksempel konstatere sidste år, hvor kvartetten rundede Danmark og blandt andet spillede i Randers i regi af Bluesnight Randers. Endvidere var Junior Watson & co. omkring B’Sharp i Silkeborg (læs her).

Dengang kaldte bandet sig Junior Watson Band, men i dag har de taget navneforandring til Junior Watson & Mitch Kashmar Band, antageligt for at understrege, at der er to hovedstjerner i orkesteret.

Flere besøg

Den uforlignelige, originale guitarist Junior Watson, der har sin helt egen ekvilibristiske spillestil, der altid får flere blandt publikum til at tabe underkæben af benovelse, har aflagt Danmark flere besøg før 2018.

Junior Watson
Foto: Peter Widmer

Junior Watson gæstede eksempelvis også Horsens Blues Festival i 2015, hvor han spillede med et større internationalt musikerhold i ryggen (læs her).

Junior Watson kunne også opleves på det mindre spillested KulisseLageret i Horsens i foråret 2017 (læs her). Ved denne koncert blev han blandt andre backet af den norske trommeslager Alex Pettersen, der til daglig spiller med selveste Rick Estrin & the Nightcats.

Junior Watson er således ikke hvem som helst og har en længere, glorværdig musikerkarriere bag sig. Blandt andet spillede bluesguitarvirtuosen i 11 år med uforlignelige Rod Piazza & the Mighty Flyers samt i en tilsvarende periode med legendariske Canned Heat.

I eget navn

Junior Watson
Foto: Peter Widmer

Desuden har Junior Watson spillet med mundharpeikonet Charlie Musselwhite og med navne som Luther Tucker og Jimmy Rogers samt et hav af andre musikere.

Måske er det travlhed, der har gjort, at Junior Watson gennem sine mange år i musikkens tjeneste kun har indspillet få album i eget navn, hvoraf især den anbefalelsesværdige skive If I had a genie fra 2002 skiller sig ud.

Til gengæld har han ved siden af sine faste musikerjobs bidraget til over 60 fuldlængdeudgivelser med andre kunstnere, så der har været nok at lave.

Imidlertid må det vist snart være på tide med endnu et soloudspil fra Junior Watson, for sådan et har verden ikke set siden 2012.

Kapabel

Den anden frontfigur – mundharpespilleren og sangeren Mitch Kashmar – er en kapabel musiker, der især udmærker sig som kreativ mundharpemand.

Mitch Kashmar (forrest)
Foto: Peter Widmer

Som sangskriver har han ofte en ræv bag øret, og hans sangtekster er værd at beskæftige sig med.

Mitch Kashmar, der er født i 1960, stammer fra den ”hippe” californiske by Santa Barbara. Hans musikinteresse var allerede prominent, mens han gik i gymnasiet, og i starten af 1980’erne dannede han sit første band, The Pontiacs.

I midt-1980’erne flyttede Mitch Kashmar til Los Angeles, og The Pontiacs oparbejdede efterhånden et godt ry, der blandt andet gjorde, at de snart spillede backing for blues-notabiliteter som Albert Collins, William Clarke og Pinetop Perkins.

Solo

I 1990’erne valgte Mitch Kashmar at gå solo og indspillede sit første album i eget navn, Crazy mixed-up world, hvis titelnummer ofte er på Mitch Kashmars sætliste den dag i dag.

Det var dog ikke før i 2005, at karrieren begyndte at rykke for alvor. Her blev nemlig hans velanmeldte andet solo-album – Nickles & dimes – udgivet. Her indtager Junior Watson en prominent plads med sit fornemme guitarspil.

I 2006 fulgte det fine album Wake up and worry, og nu havde publikum virkelig fået ørerne op for Mitch Kashmars musikerkvaliteter.

Således blev han samme år nomineret til en Blues Music Award i kategorien ”Bedste nye kunstner-debut,” og det følgende år blev Mitch Kashmar atter nomineret til en Blues Music Award; denne gang i kategorien ”Bedste instrumentalist – mundharpe.”

Siden da er det blevet til yderligere tre solo-album, der absolut er værd at stifte bekendtskab med. Det samme gælder Mitch Kashmar i live-sammenhæng, og netop dét bliver der lejlighed til, når han, Junior Watson, Bill Stuve og Andrew Guterman besøger Crossroads i Vejle fredag den 17. maj 2019.

Se Crossroads-hjemmesiden angående billetpriser med mere her.