Masser af blues på Riverboat Jazz Festival

Bonita & the Blues Shacks
Foto: Felix Engel

Tekst: Jakob Wandam

Riverboat Jazz Festival finder sted i Silkeborg den 22.-26. juni. Riverboats fokus er især på den traditionelle jazz, og det betyder jazz, der ofte overlapper med bluesgenren og bruger bluesens strukturer og tonesprog.

Hertil kommer, at der gennem de seneste år er blevet etableret en Blues Night på Riverboat Jazz Festivals officielle åbningsdag, hvilket i år vil sige torsdag den 23. juni (festivalen tyvstarter med enkelte koncerter onsdag den 22.). Blues Night finder sted i Danspån-Teltet på Torvet i hjertet af Silkeborg, og den bliver arrangeret i samarbejde med B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association. Der er gratis adgang.

Blueskvartet

Sahra da Silva
Foto: Frank Nielsen

Dette års Blues Night byder på to bands. Første navn på scenen er sangerinden Sahra da Silva, som indtager Danspån-Teltet klokken 19 med sin blueskvartet bestående af Alain Apaloo (guitar), Lars Emil Riis (tangenter), Laust ”Krudtmejer” Nielsen (bas), Marco Diallo (trommer) samt naturligvis da Silva selv på vokal og percussion. Sahra da Silvas navn bør være velkendt af faste læsere af Bluesnews.dk, for hun er særdeles flittig og optræder i mange forskellige sammenhænge.

Først og fremmest udgav Sahra da Silva i 2020 sit andet album, #blueswoman, hvis sange danner grundstammen i hendes liveshow som orkesterleder. Bluesnews.dk tog godt imod albummet og skrev blandt andet: ”Med #blueswomans flotte produktion og Sahra da Silvas overlegne sangforedrag og charmerende stemmeklang træder hun i karakter som en kunstner, der på sjælden vis kan kombinere det funky, det rå og det sjælfulde” (læs hele anmeldelsen her).

Sahra da Silva
Foto: Jakob Wandam

Og Sahra da Silvas stemme oplader hun ikke blot med eget band, men også for eksempel sammen med The Cornbread Project, Søren Siegumfeldt String Swing, Simon Spang-Hanssens Café Central og Alain Apaloo’s ApiPipo. Desuden har Sahra da Silva optrådt med Chris Copen, Kjeld Lauritsen, Kent Thomsen og mange andre.

Sahra da Silvas repertoire spænder over blues, jazz, soul og funk, men ved Blues Night på Torvet må man forvente en hovedvægt på bluesen.

Europas bedste bluesband

Bonita & the Blues Shacks
Foto: Felix Engel

Efter Sahra da Silvas band er der besøg fra Tyskland i form af B.B. & the Blues Shacks, som har allieret sig med den sydafrikanske sangerinde Bonita Niessen. Samlet optræder de under navnet Bonita & the Blues Shacks, og det sker klokken 21.15.

B.B. & the Blues Shacks har eksisteret i mere end tredive år, hvor de har turneret flittigt, hvilket også mange gange har bragt dem til Danmark. Her har de begejstret med deres livlige sceneshow og deres West Coast-inspirerede bluesmusik, og de har været kåret som Europas bedste bluesband.

Andreas Arlt
Foto: Frank Nielsen

B.B. & the Blues Shacks består af Andreas ”Ali” Arlt (guitar), Michael ”Maddy” Arlt (sang og mundharpe), Henning Hauerken (bas), Fabian Fritz (piano og orgel) og Andre Werkmeister (trommer).

Bandet har udgivet omkring 20 album. På B.B. & the Blues Shacks’ 2012-udgivelse Come along medvirkede Bonita Niessen for første gang, og samarbejdet blev udvidet og formaliseret på 2015-albummet Bonita & the Blues Shacks. Endnu et fælles album, Sweet thing, fulgte i 2019.

Bonita Niessen er født i Cape Town, men kom til Tyskland som 18-årig. Her begyndte hun at synge både pop, jazz og gospel. Med The Blues Shacks er det dog rhythm & blues og soul, der er udgangspunktet med inspiration fra kunstnere som Ruth Brown, Lula Reed, Etta James og Ann Peebles.

Verdensnavn

Jon Cleary
Foto: Jakob Wandam

Danspån-Teltet på Torvet er dog ikke det eneste sted på Riverboat Jazz Festival, hvor man kan høre blues. Og Bonita & the Blues Shacks spiller faktisk en koncert mere på festivalen. Det sker på Havnen i Lysdahl Simonsen & Danbolig-Teltet (der lidt mere mundret også kaldes Havneteltet), og det er fredag den 24. juni klokken 23.30.

Tidligere samme aften har Havneteltet et verdensnavn på programmet, når Jon Cleary & the Absolute Monster Gentlemen spiller klokken 21.45. Jon Cleary er englænder, men forelskede sig i en tidlig alder i New Orleans-musik og især Allen Toussaints kompositioner og produktioner. Cleary rejste til New Orleans i 1981, hvor han hurtigt begyndte at optræde som pianist på byens spillesteder. Det førte til spillejobs med folk som Snooks Eaglin, Earl King og Johnny Adams.

Jon Cleary
Foto: Jakob Wandam

I dag har Jon Cleary skrevet sig ind i rækken af store New Orleans-pianister, og hans værk ligger i forlængelse af kunstnere som Jelly Roll Morton, Professor Longhair, James Booker, Allen Toussaint, Fats Domino og Dr. John. Cleary spiller således blues, rhythm & blues, soul og funk i umiskendelig New Orleans-stil. Han har udgivet en halv snes plader, senest So swell, en eksklusiv vinyl-lp, der udkom i 2020.

Jon Cleary synger og spiller klaver, orgel og guitar. Med sig har han Cornell Williams på bas og kor samt A.J. Hall på trommer og kor. De spiller to koncerter i Havneteltet: Som nævnt den 24. juni og igen den 25. juni klokken 22. Der er gratis adgang til alle koncerterne i Havneteltet.

Kansas City jazz og -blues

Fra England kommer også King Pleasure & the Biscuit Boys, der spiller Kansas City jazz og -blues a la 1940’erne. Lucky Millinder, Buddy Johnson og Louis Jordan er forbillederne, når King Pleasure & the Biscuit Boys spiller dansevenlig og swingende rhythm & blues, jump blues, jive og boogie-woogie.

King Pleasure & the Biscuit Boys

King Pleasure & the Biscuit Boys består af Mark Skirving alias King Pleasure (vokal, tenor- og barytonsaxofon), John Battrum (tenor- og altsaxofon), Mathew Foundling (klaver), Christopher Shirley (guitar), Craig Sunderland (kontrabas) og Gary Barber (trommer).

Der er tre muligheder for at høre King Pleasure & the Biscuit Boys på Riverboat Jazz Festival. Fredag den 24. juni klokken 23.30 spiller de i Danspån-Teltet på Torvet, og de kan opleves samme sted lørdag den 25. juni klokken 18.30. Lørdag aften klokken 23.45 optræder King Pleasure & the Biscuit Boys i Havneteltet.

25 år

Fra den hjemlige New Orleans-scene kommer kvintetten Jazz Five, som er aktuelle med det fremragende minialbum In the meantime … Bluesnews.dk kaldte udgivelsen for ” … simpelthen en fænomenalt god ep, alsidig i sit blues-udtryk, fedt produceret og hamrende godt spillet og sunget” (læs hele anmeldelsen her).

Johan Bylling Lang og Jeppe Zacho
Foto: Edith Tamayo

Jazz Five spiller New Orleans blues, -jazz og -funk, og det har de efterhånden gjort i 25 år. Både sammen og hver især har bandmedlemmerne markeret sig som nogle af landets førende musikere inden for stilarten. De er Johan Bylling Lang (alt- og barytonsaxofon), Jeppe Zacho (tenorsaxofon), Jonas Starcke (bas og vokal), Stefan Andersen (trommer og vokal) og Esben Hillig (klaver).

Jazz Five har spillet mange gange på Riverboat Jazz Festival (i 2019 også sammen med Uffe Steen; læs her). Ved 2022-udgaven af Riverboat har de tre koncerter på programmet, og der er gratis adgang til alle tre. De foregår på Evald torsdag den 23. juni klokken 21.30, på Skoletorvet fredag den 24. juni klokken 19 og på Rampelys lørdag den 25. juni klokken 21.30.

På dansk

Nola Love
Foto: Jakob Wandam

Også i New Orleans-stilen spiller Nola Love, som dog udmærker sig ved at spille egne numre på dansk. Det er pianisten og sangeren Morten Fischer, der står for bandets sange, hvis tekster altså er dansksprogede og ofte ganske morsomme hverdagsbetragtninger sunget til second line-beats og swingende funky New Orleans-arrangementer. Der kan også snige sig engelsksprogede standarder ind i sætlisten.

Ud over Morten Fischer består Nola Love af efterspurgte live- og sessionmusikere som Andreas Svendsen (trommer), Matthias Petri (bas), Erik Kimestad (trompet), Roald Elm-Larsen (tenorsaxofon) og Mikkel Aagaard (trombone). De har udgivet et enkelt, selvbetitlet album i 2016.

Nola Love spiller på Evald fredag den 24. juni klokken 22.30 og på Skoletorvet lørdag den 25. juni klokken 23. Der er gratis adgang til begge koncerter.

Ledende skikkelse

Morten Fischer og Nola Love lægger ikke skjul på, at de er inspireret af pianisten, sangeren og sangskriveren Esben Just, som med SP Just Frost var en af de første til at lave New Orleans-musik på dansk. I det hele taget har Esben Just været en ledende skikkelse inden for New Orleans-stilen i Danmark siden 1990’erne. Han har udgivet fire album i eget navn og medvirket på talrige andre (læs mere her).

Esben Just
Foto: Jakob Wandam

I dag spiller Esben Just både sammen med SP Just Frost og som solist og orkesterleder. Desuden dukker han hyppigt op i forskellige ad hoc-koncertsamarbejder med både danske og udenlandske blues- og jazzmusikere.

På Riverboat Jazz Festival er det hans Esben Just Trio, der kan høres. Den omfatter Søren Frost på trommer, Morten Ankarfeldt på bas og Just selv på klaver og vokal. Esben Just Trio spiller en enkelt koncert på Skoletorvet fredag den 24. juni klokken 23. Der er gratis adgang.

Kedelhuset

Kjeld Lauritsen
Foto: Jakob Wandam

Som det kan ses, er der gratis adgang til de fleste koncerter på Riverboat Jazz Festival. Dog må man slippe kr. 125, hvis man vil med til en af koncerterne i Kedelhuset. Det kan der nu også være ganske god grund til. For eksempel kan man høre Hammondorgel-mesteren Kjeld Lauritsen spille sammen med violinisten og sangerinden Caroline Bugala og trommeslageren Espen Laub von Lilienskjold. De spiller swing, sigøjnerjazz og evergreens – måske med enkelte blues-afstikkere – fredag den 24. juni klokken 16.

Ikke mindst er der stride, boogie-woogie og ragtime blandet med jazzstandarder, når ægteparret Stephanie Trick & Paolo Alderighi optræder både på to flygler og firhændigt på ét. Stephanie Trick er født i 1987 i St. Louis, Missouri og har spillet klaver, siden hun var fem år. I 2008 mødte hun instrumentkollegaen Paolo Alderighi – født i 1980 i Milano, Italien – på en festival i Schweiz, og sød musik opstod.

Stephanie Trick & Paolo Alderighi
Foto: Cosimo Filippini

Siden har de to optrådt som duo, hvilket blandt andre bragte dem til Ballerup i 2014. Lørdag den 25. juni klokken 16.30 optræder Stephanie Trick & Paolo Alderighi altså i Kedelhuset.

Programmet til Riverboat Jazz Festival er stadig under udarbejdelse, men det bliver opdateret løbende på festivalens hjemmeside her. Som det fremgår, er der altså masser af blues på festivalen, og bluesfans bør også kunne få stor fornøjelse af flere af de traditionelle jazzkoncerter, hvor blues er en af musikkens hovedbestanddele.